Wykonanie
Parę dni temu piekłam bułeczki, które robi się wieczorem , a rano piecze..świetna sprawa z takimi bułeczkami..ale poszperałam trochę w internecie i znalazłam jeszcze lepszy przepis..wieczorem robimy ciasto , formujemy bułeczki i wstawiamy do lodówki, a rano wyciągamy z lodówki, nagrzewamy piekarnik , pieczemy i zajadamy się..
1 szkl.
mleka2 i 1/2 dkg roztopionego
masła1
jajko (roztrzepane)500 g
mąki pszennej (lub mieszanej)1/2 łyżeczki
soli (moim zdaniem za mało)2 i 1/2 dkg świeżych
drożdży (lub 1 op. suszonych)
mleko do smarowania
bułekWszystko w odpowiedniej kolejności wsadzić do maszyny i zarobić.Ciasto podzielić na 12 części i uformować z nich okrągłe
bułki.Położyć na blachę, przykryć i wstawić na noc na dół do lodówki.Rano wyciągnać przynajmniej na 30-40 minut przed pieczeniem.W tym czasie nastawić piekarnik na 250 'C.Blachę połozyć najlepiej blisko nagrzewającego się pieca.Przed samym pieczeniem posmarować
mlekiem.Piec około 8 minut.