Wykonanie
To drugi przepis na bułeczki, które przygotowuje się wieczorem a piecze rano. Te bułeczki nawet formuje się wieczorem, a
potem czekają sobie w lodówce na poranek, kiedy zostaną włożone do piekarnika a po krótkiej chwili wylądują na
stole, ciepłe i pachnące.Inspiracja stąd .
Składniki:1 szkl.
mleka25 g roztopionego
masła1
jajko (roztrzepane)500 g
mąki pszennej (lub mieszanej)0,5 łyżeczki
soli (dałam płaską łyżeczkę)25 g świeżych
drożdżymleko do smarowania
bułekZ odrobiny
mleka,
mąki i
drożdży zrobić zaczyn, poczekać aż zwiększy objętość. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie razem z zaczynem. Zarobić gładkie ciasto. Podzielić je na 12 części i uformować okrągłe
bułki. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim uformowane
bułki. Przykryć i odstawić na noc do lodówki. Rano wyciągnąć przed pieczeniem na około 30-40minut. Nagrzać piekarnik do 250st. C. Blacha najlepiej niech będzie w pobliżu (by bułeczki 'czuły' ciepło). Przed samym pieczeniem posmarować
mlekiem i ponacinać. Piec około 8-10min. Super bułeczki z samego rana gotowe!Smacznego :)