Wykonanie
Ten tydzień minął pod znakiem
pieczarki, a to wszystko dzięki akcji kulinarnej "
Pieczarkowy Tydzień" zorganizowanej przez Mopsika. W ciągu tych kilku dni udało mi się przygotować pięć
pieczarkowych przepisów oraz dzisiejsze bułeczki z
pieczarkami .
W poniedziałek zaproponowałam tradycyjną zapiekankę
pieczarkową - wspomnienie z dzieciństwa nie tylko moje, ale z pewnością wielu innych osób. Takie zapiekanki były najczęściej serwowane w przydworcowych budkach z hamburgerami, najlepszą tego typu zapiekankę
jadłam kiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;)We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z
pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z
ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje.W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego -
pieczarki faszerowane
mięsem krabowym z dodatkiem
bekonu i
chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam.W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę
pieczarkową ze
szczypiorkiem, którą moja mama zawsze przygotowywała na święta i inne uroczyste okazje. Pasta świetnie pasuje do kanapek z
wędliną.Wczoraj zupełnie zmieniłam kierunek i przygotowałam indyjskie
curry z
pieczarek i
zielonego groszku . Uwielbiam kuchnię indyjską i tamtejsze bardzo aromatyczne potrawy. Danie jest bardzo smaczne i sycące i idealnie nadaje się jako danie wegetariańskie.Dziś natomiast polecam bułeczki z
pieczarkami.Jeżeli podobały się Wam te przepisy i lubicie
pieczarki to zapraszam po więcej przepisów z
pieczarkami .Przepis na te bułeczki zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki .
Składniki :Na
bułki:500g
mąki pszennej125ml
mleka125ml
wody2 łyżki
oliwy1
jajko1 łyżeczka
soli12g suchych
drożdżyDodatkowo :1
jajko roztrzepane do posmarowania
bułekNa farsz :500g
pieczarek1
cebula2 ząbki
czosnkusól i
pieprzduża szczypta słodkiej i
ostrej paprykimasło do smażenia
Przygotowanie :Przygotowanie ciasta :
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z
drożdżami suszonymi i
solą. Dodać letnią
wodę i
mleko i
jajko - wyrobić aż składniki się skleją. Dodać
oliwę i ugniatać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i odłożyć do miski wysmarowanej
oliwą i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 2 godzin).Przygotowanie farszu :
Masło roztopić na głębokiej patelni, przesmażyć na nim posiekaną w drobną kostkę
cebulę i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki
pieczarki i przesmażyć aż będą miękkie a
woda odparuje. Przestudzić.Przygotowanie bułeczek :Ciasto podzielić na 16 części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do
spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły.Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni.
Bułki posmarować roztrzepanym
jajkiem i piec przez 30 minut lub do czasu aż będą rumiane. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego !