Wykonanie
Co tu dużo mówić – uwielbiam
pieczarki i
pieczywo! Zwłaszcza cieplutkie..mmm. Połączenie tych dwóch rzeczy jest dla mnie strzałem w dziesiątkę! Przepis i przepiękne zdjęcia zobaczyłam na blogu Gzik i pyry . Nie trzeba było długo czekać, aż wprowadzę go w życie :) Bułeczki rozeszły się w mgnieniu oka! Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia :) Gorąco zachęcam. Świetna propozycja na kolację z barszczem czerwonym! Sama z pewnością
będę powracać do tych pyszności :)
Składniki:10 sztuk
Bułki:500 g
mąki pszennej (plus trochę do podsypania)20g świeżych
drożdżyszczypta
cukru1 szklanka letniego
mleka2 łyżki roztopionego
masła1
jajko (o temperaturze pokojowej)płaska łyżeczka
soli1
jajko (do posmarowania
bułek)4-5 łyżek
nasion słonecznikaFarsz:1 kg
pieczarek1 duża
cebula2 łyżki
oliwysólpieprzWykonanie:Do miski wkruszamy
drożdże, zasypujemy je odrobiną
cukru, trzeba łyżkami
mąki i zalewamy połową letniego
mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce (pod przykryciem) na około 10 minut, aby
drożdże ruszyły.
Cebulę i
pieczarki drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej
oliwie. Doprawiamy do smaku
solą i dużą ilością świeżo zmielonego
pieprzu.Do rozczynu wlewamy pozostałą porcję
mleka, dodajemy
masło,
jajko,
mąkę i
sól.Składniki mieszamy i dobrze wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto (użyłam robota kuchennego). Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy na 10 części. Porcję rozwałkowujemy, na podsypanym
mąką blacie, na grubość ok. 1cm. Nakładamy 1/10 farszu z
pieczarek i dokładnie sklejamy krawędzie, zawijając końce do środka. Formujemy podłużne bułeczki („wałeczki”).Gotowe układamy sklejeniem na dół, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Bułki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
nasionami słonecznika.Pieczemy przez 15 -20 minut, aż nabiorą rumianego koloru.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)