Wykonanie


Smaczna przekąska przywołująca na myśl smak pizzy. Bułeczki mogą być podawane zarówno na ciepło jak i zimno. W obu wersja smakują znakomicie.500 g
mąki pszennej240 ml ciepłej
wody30 g świeżych
drożdży
2 łyżki
mioduszczypta
soli600 g
pieczarek2
cebulę2 ząbki
czosnkuoregano,
bazylia,
słodka papryka,
sól,
pieprzmasłostarty ser żółty (ok. 150 g) jako + 3 łyżki
mlekaDrożdże rozpuścić w wodzie wraz z
miodem, dodać ok. 2 łyżki
mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę składników ciasta, dobrze wyrobić i odłożyć do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na
maśle, dodać poszatkowany
czosnek, chwilę smażyć, a następnie wsypać pocięte
pieczarki.Wszystko dusić do momentu aż
grzyby zmiękną. Pod koniec dodać
przyprawy (po szczypcie).Z gotowego ciasta formować kule, spłaszczać, na środek wykładać farsz,
ser i zawijać (jak knedle).Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym
jajkiem z
mlekiem i piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 7 minut do zrumienienia.Podawać z dowolnymi sosami.


