Wykonanie
Kruche pierogi zazwyczaj robię na słodko, ale szukając przepisu na ciepłą przekąskę do
piwa natrafiłam na kruche pierogi podane wytrawnie. Postanowiłam więc sama spróbować swoich sił i takie kruche pierożki na dwa kęsy upiec.

Trudno nie było, jedynie trzeba
mieć na uwadze to, że kruche ciasto nie jest tak elastyczne jak
drożdżowe więc nie da się je naciągnąć. Aby ciasto nie rozchodziło się trzeba je więc bardzo cienko rozwałkować najlepiej
między dwoma kawałkami folii spożywczej.

Czym takie kruche pierogi nadziać to już kwestia smaku. Moje nadzienie jest dość nietypowe ale bardzo dobre. Nadzienie zrobiłam z pszennej
kaszy. Wybrałam pszenną
kaszę ze względu na to, że jest to
kasza o bardzo delikatnym prawie neutralnym smaku. Dlaczego? Dlatego, że do farszu użyłam również
grzybów leśnych bardzo aromatycznych zwanych pieprznikiem trąbkowatym. Jak sama nazwa tego
grzyba wskazuje jest on trochę
pieprzny w smaku , podobnie jak
kurka, z którą jest spokrewniony.
Pisałam już o pieprzniku wcześniej, bo często go używam w moich przepisach.Robiłam porządki w zamrażalce, znalazłam jeszcze jedną porcję
grzybów z zeszłorocznych zbiorów i postanowiłam ja wykorzystać. Zresztą nie miałam za dużo wyboru, bo powtórnie nie mogłam ich zamrozić. Tak więc się narodziło nadzienie do kruchych pierogów.

Pierogi uwielbiam, każdej
maści nie mniej częściej piekę pierogi
drożdżowe lub pierożki z
ciasta francuskiego . Wytrawne kruche pierogi upiekę nie jeszcze nie jeden raz. Wymyśliłam już kolejny przepis.Składniki:około 40 kruchych pierożkówKruche ciasto250 g
mąki120 g
masła, miękkiego2
żółtka1 łyżka kwaśnej
śmietany, gęstej
sól do smaku1 łyżka suszonej
natki pietruszkiNadzienie z
grzybów i pszennej
kaszy500 g
grzybów, jeśli świeże1
cebula2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku100 g
startego sera2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki
oliwy do smażenia200 ml pszennej
kaszy, lub bulgur, waga sucha3 łyżki
majonezuWykonanie:Zrób kruche ciasto, zaczynając od posiekania
masła z
mąką. Dodaj
żółtka,
sól,
pietruszkę i
śmietanę i wszystko połącz w całość, bez nadmiernego zagniatania.
Owiń w folię i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.Ugotuj
kaszę na sypko, odparuj.
Grzyby pokrój na drobniej. Pokrój w kostkę
cebulę i
czosnek i podsmaż na
oliwie, dodaj
grzyby partiami, aby się usmażyły , a nie ugotowały w wodzie, którą puszczą. Dopraw
solą i
pieprzem, ostudź.Zetrzyj
ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj
kaszę,
grzyby,
ser,
majonez i
natkę.Rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Moje było 2 mm grube. Najlepiej to zrobić
między dwoma kawałkami folii. Wykrój około 40 krążków o średnicy 10 cm lub wedle uznania. Ułóż nadzienie i zaklej, przyciśnij widelcem.Piecz kruche pierogi na 180ºC (termoobieg) przez 15 minut, aż się lekko zrumienią.Polecane przepisy
Drożdżowe pierogi ze świątecznych resztekPierogi
drożdżowe z
szynką,
pieczarkami i
paprykąNakleilam osiemdziesiat a Wy?Pierogi ,my
loveTosty z leśnymi
grzybami