ßßß
Trudno nie było, jedynie trzeba mieć na uwadze to, że kruche ciasto nie jest tak elastyczne jak drożdżowe więc nie da się je naciągnąć. Aby ciasto nie rozchodziło się trzeba je więc bardzo cienko rozwałkować najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej.
Czym takie kruche pierogi nadziać to już kwestia smaku. Moje nadzienie jest dość nietypowe ale bardzo dobre. Nadzienie zrobiłam z pszennej kaszy. Wybrałam pszenną kaszę ze względu na to, że jest to kasza o bardzo delikatnym prawie neutralnym smaku. Dlaczego? Dlatego, że do farszu użyłam również grzybów leśnych bardzo aromatycznych zwanych pieprznikiem trąbkowatym. Jak sama nazwa tego grzyba wskazuje jest on trochę pieprzny w smaku , podobnie jak kurka, z którą jest spokrewniony. Pisałam już o pieprzniku wcześniej, bo często go używam w moich przepisach.Robiłam porządki w zamrażalce, znalazłam jeszcze jedną porcję grzybów z zeszłorocznych zbiorów i postanowiłam ja wykorzystać. Zresztą nie miałam za dużo wyboru, bo powtórnie nie mogłam ich zamrozić. Tak więc się narodziło nadzienie do kruchych pierogów.
Pierogi uwielbiam, każdej maści nie mniej częściej piekę pierogi drożdżowe lub pierożki z ciasta francuskiego . Wytrawne kruche pierogi upiekę nie jeszcze nie jeden raz. Wymyśliłam już kolejny przepis.Składniki:około 40 kruchych pierożkówKruche ciasto250 g mąki120 g masła, miękkiego2 żółtka1 łyżka kwaśnej śmietany, gęstejsól do smaku1 łyżka suszonej natki pietruszkiNadzienie z grzybów i pszennej kaszy500 g grzybów, jeśli świeże1 cebula2 ząbki czosnkusól i pieprz do smaku100 g startego sera2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki oliwy do smażenia200 ml pszennej kaszy, lub bulgur, waga sucha3 łyżki majonezuWykonanie:Zrób kruche ciasto, zaczynając od posiekania masła z mąką. Dodaj żółtka, sól, pietruszkę i śmietanę i wszystko połącz w całość, bez nadmiernego zagniatania. Owiń w folię i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut.Ugotuj kaszę na sypko, odparuj.Grzyby pokrój na drobniej. Pokrój w kostkę cebulę i czosnek i podsmaż na oliwie, dodaj grzyby partiami, aby się usmażyły , a nie ugotowały w wodzie, którą puszczą. Dopraw solą i pieprzem, ostudź.Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj kaszę, grzyby, ser, majonez i natkę.Rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Moje było 2 mm grube. Najlepiej to zrobić między dwoma kawałkami folii. Wykrój około 40 krążków o średnicy 10 cm lub wedle uznania. Ułóż nadzienie i zaklej, przyciśnij widelcem.Piecz kruche pierogi na 180ºC (termoobieg) przez 15 minut, aż się lekko zrumienią.Polecane przepisyDrożdżowe pierogi ze świątecznych resztekPierogi drożdżowe z szynką, pieczarkami i paprykąNakleilam osiemdziesiat a Wy?Pierogi ,my loveTosty z leśnymi grzybami