ßßß
Tym przepisem pragnę rozpocząć przepis miesiąca, którego tematem jak się domyślacie jest dynia. Czekam na Wasze wypieki, desery i potrawy, na słodko i wytrawnie. Dynia króluje do końca października.Składniki:Foremka prostokątna 18 cm x 25 cm220 g pszennej mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli2 łyżeczki cynamonu¼ utartej gałki muszkatałowej¼ łyżeczki imbiru w proszku250 g cukru150 ml oleju1 łyżeczka waniliowego ekstraktu300 ml musu z pieczonej dyni3 jajka
Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj po kolei olej, dyniowy mus i zmiksuj do połączenia. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy. Wymieszaj. Wyłóż formę pergaminem i wylej masę. Wygładź powierzchnię ciasta i piecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC termoobieg (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 35 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.Krem czekoladowy250 ml śmietanki, u mnie 36%1 łyżka kakao2 łyżki cukru pudru100 g gorzkiej czekolady + 50 g do posypaniaCzekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem kakao. Śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Wymieszaj ubitą śmietanę z ostudzoną czekoladą. Przekrój ostudzone ciasto na pół i rozsmaruj połowę kremu. Przykryj drugim plackiem i posmaruj resztą czekoladowego kremu. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą.Polecane przepisyCiasto ucierane z dynią i kruszonkąMuffiny dyniowe ze śliwkamiDyniowe smoothie z kokosemDyniowe pączki z dziurką bez smazeniaDyniowe placuszki na ostro