ßßß
Cookit - przepis na Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych
Składniki
Mąka pszenna
Cukier
Olej
Maślanka
Jajko
Proszek do pieczenia
Soda oczyszczona
Sól
Kokos
Śmietanka
Wanilia
Wykonanie
Składniki - proporcje na dwie małe keksówki3 szklanki
mąki pszennej
2 szklanki
cukru
1 szklanka
oleju roślinnego
1 szklanka
maślanki
1 szklanka
wiórków kokosowych
(jeśli są grubozmielone, to dodatkowo miksuję je blenderem)4
jajka
, dokładnie rozmącone2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki
sody
3/4 łyżeczki
soli
kilka kropli aromatu
kokosowego
(można zastąpić
śmietankowym
lub
waniliowym
)
masło
i
mąka
do wysmarowania formy do pieczeniaPrzygotowanieW małej misce wymieszać
mąkę
z
solą
,
sodą
i
proszkiem do pieczenia
. W drugiej, większej misce wymieszać drewnianą łyżką
cukier
, roztrzepane
jajka
,
olej
i kilka kropli aromatu
kokosowego
lub
śmietankowego
lub
waniliowego
, a następnie ciągle mieszając dodawać na przemian trochę
mąki
i trochę
maślanki
. Kiedy skończymy już dodawanie
mąki
i
maślanki
, wsypać do powstałej masy
wiórki kokosowe
, jeszcze raz dokładnie wymieszać i przelać ciasto do natłuszczonych i wysypanych
mąką
keksówek.Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Źródło:
http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2014/03/chleb-kokosowy-wersja-dla-niecierpliwych.html
Przepisy powiązane
Placuszki na maślance z "ziarenkami"
Placuszki na maślance z "ziarenkami"
Placuszki na maślance z "ziarenkami"
Placuszki na maślance z "ziarenkami"
Placuszki na maślance z "ziarenkami"
Składniki powiązane (0)