ßßß Cookit - przepis na Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych

Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych

nazwa

Wykonanie

Składniki - proporcje na dwie małe keksówki
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka maślanki
1 szklanka wiórków kokosowych (jeśli są grubozmielone, to dodatkowo miksuję je blenderem)
4 jajka, dokładnie rozmącone
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu kokosowego (można zastąpić śmietankowym lub waniliowym)
masło i mąka do wysmarowania formy do pieczenia
Przygotowanie
W małej misce wymieszać mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej, większej misce wymieszać drewnianą łyżką cukier, roztrzepane jajka, olej i kilka kropli aromatu kokosowego lub śmietankowego lub waniliowego, a następnie ciągle mieszając dodawać na przemian trochę mąki i trochę maślanki. Kiedy skończymy już dodawanie mąki i maślanki, wsypać do powstałej masy wiórki kokosowe, jeszcze raz dokładnie wymieszać i przelać ciasto do natłuszczonych i wysypanych mąką keksówek.
Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2014/03/chleb-kokosowy-wersja-dla-niecierpliwych.html