Wykonanie

Kolejny pomysł na ujarzmienie królowej jesieni - dyni. Proste, wilgotne niezbyt słodkie ciasto
czekoladowe tworzy zgrany duet ze słodkim
kokosowym kremem. Do tego pyszna
kawa i mamy przepis na idealny deser.Składniki na ciasto (forma o średnicy 24cm - ciasto jest wysokie):- 2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej-4 czubate łyżki
kakao-3/4 szklanki
brązowego cukru muscavado-1/4 szklanki
oleju-2
jajka-4 łyżki
jogurtu naturalnego-1 szklanka
pure z dyni-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1 łyżeczka
sody-1/2 łyżeczki
cynamonu-1/2 łyżeczki
imbiru-szczypta
soliNa krem:-1 szklanka
śmietanki kokosowej-250g
serka mascarpone-2 łyżki
cukru pudruPonadto:-2 łyżki wiórek
kokosowychWszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z
kakao,
solą,
sodą,
proszkiem do pieczenia i
przyprawami. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy
jajka, dodajemy
cukier,
olej,
jogurt oraz
pure z dyni i mieszamy. Dodajemy
mąkę i mieszamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem, przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietana i
mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Łyżka po łyżce dodajemy
cukier puder. Pod koniec ubijania, po woli, dodajemy
serek mascarpone. Gotową masą dekorujemy ciasto. Wierzch posypujemy równomiernie wiórkami kokosowymi.

Smacznego!