ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe racuchy z jabłkami i czerwoną borówką

Drożdżowe racuchy z jabłkami i czerwoną borówką

nazwa

Wykonanie

Dawno na blogu nie było przepisu na placki. Niedawno zrobiłam drożdżowe racuchy z jabłkami i czerwoną borówką . Bardzo lubię drożdżowe racuchy. Nie pamiętam, kiedy je ostatnio jadłam. Dla mojej rodzinki to była pierwszyzna i nawet mój mąż, który za wszelakimi plackami nie przepada skusił się na kilka sztuk.
Co prawda ciasto drożdżowe na racuchy jest mało pracochłonne ale może się zdarzyć, że akurat nie ma drożdży w spiżarce. Polecam więc tradycyjne placki z jabłkami .
Składniki: na około 20 racuchów
½ kg mąka pszennej
30 g świeżych drożdży
400 ml jabłkowego cydru lub wody
2 żółtka
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
3 jabłka, pokrojone w kostkę
100 ml czerwonej borówki, u mnie mrożona
olej do smażenia
cukru pudru do posypania
Wykonanie:
Z drożdży, cydru, cukru i części mąki zrób zaczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę mąki, żółtka i sól i mikserem zarób luźne ciasto. Ciasto jest dosyć klejące, więc lepiej użyć miksera.
Na koniec dodaj jabłka i borówki i wymieszaj łyżką. Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Rozgrzej lekko tłuszcz na patelni, nakładaj racuchy łyżką zamoczoną w wodzie i smaż na powolnym ogniu po obu stronach.
Usmażone racuchy układaj na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Polecane przepisy
Dyniowe placuszki z pistacjami
Jogurtowe placki z truskawkami
Placuszki z ricotta, jablkami i dynia
Amerykańskie pancakes z malinami i jagodami
Pyszne placki z cukinii i feta
Źródło:http://codojedzenia.pl/drozdzowe-racuchy-z-jablkami-i-czerwona-borowka