Wykonanie
Dawno na blogu nie było przepisu na placki. Niedawno zrobiłam
drożdżowe racuchy z
jabłkami i czerwoną
borówką . Bardzo lubię
drożdżowe racuchy. Nie pamiętam, kiedy je ostatnio
jadłam. Dla mojej rodzinki to była pierwszyzna i nawet mój mąż, który za wszelakimi plackami nie przepada skusił się na kilka sztuk.Co prawda
ciasto drożdżowe na racuchy jest mało pracochłonne ale może się zdarzyć, że akurat nie ma
drożdży w spiżarce. Polecam więc tradycyjne placki z
jabłkami .

Składniki: na około 20 racuchów½ kg
mąka pszennej30 g świeżych
drożdży400 ml
jabłkowego cydru lub
wody2
żółtka1 łyżka
cukru½ łyżeczki
soli3
jabłka, pokrojone w kostkę100 ml czerwonej
borówki, u mnie mrożona
olej do smażenia
cukru pudru do posypaniaWykonanie:Z
drożdży, cydru,
cukru i części
mąki zrób zaczyn o gęstości kwaśnej
śmietany. Pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę
mąki,
żółtka i
sól i mikserem zarób luźne ciasto. Ciasto jest dosyć klejące, więc lepiej użyć miksera.Na koniec dodaj
jabłka i
borówki i wymieszaj łyżką. Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.Rozgrzej lekko tłuszcz na patelni, nakładaj racuchy łyżką zamoczoną w wodzie i smaż na powolnym ogniu po obu stronach.Usmażone racuchy układaj na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp
cukrem pudrem
Polecane przepisy
Dyniowe placuszki z
pistacjamiJogurtowe placki z
truskawkamiPlacuszki z
ricotta,
jablkami i
dyniaAmerykańskie pancakes z
malinami i
jagodamiPyszne placki z
cukinii i
feta