ßßß
Składniki: na około 20 racuchów½ kg mąka pszennej30 g świeżych drożdży400 ml jabłkowego cydru lub wody2 żółtka1 łyżka cukru½ łyżeczki soli3 jabłka, pokrojone w kostkę100 ml czerwonej borówki, u mnie mrożonaolej do smażeniacukru pudru do posypaniaWykonanie:Z drożdży, cydru, cukru i części mąki zrób zaczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę mąki, żółtka i sól i mikserem zarób luźne ciasto. Ciasto jest dosyć klejące, więc lepiej użyć miksera.Na koniec dodaj jabłka i borówki i wymieszaj łyżką. Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.Rozgrzej lekko tłuszcz na patelni, nakładaj racuchy łyżką zamoczoną w wodzie i smaż na powolnym ogniu po obu stronach.Usmażone racuchy układaj na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Polecane przepisyDyniowe placuszki z pistacjamiJogurtowe placki z truskawkamiPlacuszki z ricotta, jablkami i dyniaAmerykańskie pancakes z malinami i jagodamiPyszne placki z cukinii i feta