ßßß Cookit - przepis na Rustykalny kołacz z lemon curd i borówką amerykańską

Rustykalny kołacz z lemon curd i borówką amerykańską

nazwa

Wykonanie

Według Encyklopedii Staropolskiej, kołacz to placek wielki, zwykle kolisty:-). Mój też wyszedł wielki i bez wątpienia kolisty, nazwałam go więc kołaczem :-). Rozrósł się ponad miarę, przybrał gigantyczne rozmiary, ale był pyszny. Z naciskiem na "był" , gdyż zniknął w mgnieniu oka:-). Do upieczenia tego drożdżowego wieńca zainspirowała mnie Ola in the kitchen . Spodobało mi się połączenie lemon curd z borówką amerykańską, więc postanowilam przetestować na własnym podniebieniu. Przeczucie i tym razem mnie nie zawiodło - to zestawienie smaków okazało się idealne. Miałam trochę problemów z okiełznaniem kształtu i gabarytów wianuszka, więc wiem, że następnym razem będę go piekła w dużej tortownicy z kominkiem.
Składniki:
około 300 g borówek amerykańskich
5 szklanek mąki pszennej
50g świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
2 jaja i 1 żółtko
3 łyżki oleju lub oliwy
350ml letniej przegotowanej wody
szczypta soli
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W tym celu, drożdże rozkruszamy w 1/2 szklanki letniej wody, wsypujemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośniecia. W dużej misce umieszczamy: mąkę, cukier, sól, 1 całe jajko i 1 żółtko, oliwę, wyrośnięty zaczyn oraz tyle wody, by po wyrobieniu powstała z ciasta dość zwarta kula. Najlepiej więc wodę dozować, w miarę rozwoju wypadków.:-). Naszą masę drożdżową wyrabiamy do chwili aż stanie się elastyczna i sprężysta. Wówczas odstawiamy ją w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy stolnicę. Podsypujemy ją mąką i rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt prostokąta. Smarujemy je lemon curd i posypujemy borówkami. Następnie zwijamy, dociskając brzegi. Powstały w ten sposób walec przekładamy na blachę i formujemy z niego koło, starannie zlepiając ze sobą końce. Naszego kołacza zostawiamy w spokoju na kolejne 15-20 min. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 40 minut w temp. 180C. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/08/rustykalny-koacz-z-lemon-curd-i-borowka.html