Wykonanie
Ostatnio bardzo polubiłam robić domowe
pieczywo. ;) A pomyśleć, że przymierzałam się do niego rok czasu w obawie, że się nie uda... jak widać trzeba próbować swoich sił. Za przepis dziękuję Elizie z Kuchennego Bałaganu . Bułeczki z
czarnuszką były naprawdę znakomite!


Składniki:500 g
mąki pszennej250 g
wody50 g
drożdży40 g
oleju1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliżółtko do smarowaniaziarna
czarnuszki (lub inne)Przygotowanie:W wysokiej szklance robimy zaczyn
drożdżowy, mieszając
drożdże cukier oraz niewielką ilość ciepłej
wody. Szklankę odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy
sól,
olej, pozostałą część
wody i
drożdżowy zaczyn. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto układamy ponownie w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy, dzielimy na 10 równych części, z których następnie formujemy bułeczki.
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie smarujemy je przy pomocy pędzelka rozmąconym
żółtkiem oraz posypujemy ziarnami
czarnuszki.
Bułki pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy na kratce, podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
