ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z czarnuszką

Bułeczki z czarnuszką

nazwa

Wykonanie

Ostatnio bardzo polubiłam robić domowe pieczywo. ;) A pomyśleć, że przymierzałam się do niego rok czasu w obawie, że się nie uda... jak widać trzeba próbować swoich sił. Za przepis dziękuję Elizie z Kuchennego Bałaganu . Bułeczki z czarnuszką były naprawdę znakomite!
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g wody
50 g drożdży
40 g oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
żółtko do smarowania
ziarna czarnuszki (lub inne)
Przygotowanie:
W wysokiej szklance robimy zaczyn drożdżowy, mieszając drożdże cukier oraz niewielką ilość ciepłej wody. Szklankę odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, olej, pozostałą część wody i drożdżowy zaczyn. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto układamy ponownie w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do czasu aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy, dzielimy na 10 równych części, z których następnie formujemy bułeczki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie smarujemy je przy pomocy pędzelka rozmąconym żółtkiem oraz posypujemy ziarnami czarnuszki. Bułki pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy na kratce, podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/11/bueczki-z-czarnuszka.html