ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe paluchy Grissini

Drożdżowe paluchy Grissini

nazwa

Wykonanie

Bardzo ciekawa przekąska do piwa, idealnie się sprawdzą na imprezie czy ot tak do pochrupania. U mnie z sezamem i czarnuszką. Polecam spróbować zrobić swoją wersję.
Składniki :
* 1/5 kostki świeżych drożdży
* pół szklanki ciepłej wody
* łyżeczka cukru
* łyżka mąki pszennej
* szczypta soli
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* sezam
* czarnuszka
* żółtko
Przygotowanie :
Przygotować z mąki, cukru, drożdży i wody zaczyn. Odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Wyrobić ciasto bez podsypywania już mąki. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać małe kawałki i wałkować ręką paluchy długości blaszki w której będziemy je piekli. Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem o obsypujemy sezamem bądź czarnuszką. Można posolić. Piec około 15 minut w 200 stopniach.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2013/12/drozdzowe-paluchy-grissini.html