Wykonanie
Bardzo ciekawa przekąska do
piwa, idealnie się sprawdzą na imprezie czy ot tak do pochrupania. U mnie z
sezamem i
czarnuszką. Polecam spróbować zrobić swoją wersję.


Składniki :* 1/5 kostki świeżych
drożdży* pół szklanki ciepłej
wody* łyżeczka
cukru* łyżka
mąki pszennej* szczypta
soli* 2,5 szklanki
mąki pszennej*
sezam*
czarnuszka*
żółtko
Przygotowanie :Przygotować z
mąki,
cukru,
drożdży i
wody zaczyn. Odstawić na pół godziny. Dodać przesianą
mąkę oraz
sól. Wyrobić ciasto bez podsypywania już
mąki. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać małe kawałki i wałkować ręką paluchy długości blaszki w której będziemy je piekli. Układamy na papierze do pieczenia. Smarujemy
żółtkiem o obsypujemy
sezamem bądź
czarnuszką. Można posolić. Piec około 15 minut w 200 stopniach.