Wykonanie
            Bajgle, czyli 
drożdżowe bułeczki z dziurką w środku. Z chrupiącą, ciągnącą skórką z zewnątrz i miękkim, puszystym środkiem - coś wspaniałego na leniwe, weekendowe śniadanie.Od razu 
powiem jaka jest wada bajgli: są praco- i czasochłonne. Ale jak to w życiu - coś za coś ;)

Składniki (10 - 12 sztuk)500 g 
mąki pszennej - jeśli macie 
chlebową użyjcie właśnie tej, będzie najlepsza1 i 1/2 łyżeczki suchych 
drożdży1 łyżeczka 
soli2 łyżki 
cukru300 ml ciepłej 
wody (nie gorącej!)1 
żółtko do posmarowania przed pieczeniem
sezam do posypania
Mąkę, 
drożdże, 
sól i 
cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu ciepłej 
wody i zagniatamy jednolite, miękkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 2 godziny - do czasu aż ciasto dwukrotnie podwoi pierwotną objętość.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, dzielimy na 10-12 porcji (w zależności jak duże bajgle chcemy) z których formujemy małe bułeczki, w środek których wbijamy palec i kręcimy 
ciastem wokół niego. Bajgle zaczną się formować w kształt, jaki mają po upieczeniu - zadbajcie o to, żeby dziurka w nich była dość duża - po tym zabiegu odkładamy bajgle na oprószoną 
mąką stolnicę jeszcze na około 30-40 minut. Zostawiamy je przykryte szmatką.Po tym czasie zagotowujemy 
wodę w garnku i do wrzątku wkładamy nasze bajgle. Gotujemy 2-3 minuty z każdej strony. Wyjmujemy i osuszamy. Osuszone przekładamy na blaszkę, smarujemy po wierzchu roztrzepanym 
żółtkiem i posypujemy ziarnami 
sezamu. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, po cyzm wyjmujemy i studzimy na kratce.Smacznego :)


