Wykonanie
Uwielbiam Święta, jeżeli
mogę je spędzić z ludźmi, którzy są mi życzliwi, i którzy uśmiechają się do mnie szczerze. Ten czas powinien być czasem radosnym i nie wymagającym pośpiechu. Odpychają mnie strasznie gigantyczne kolejki w sklepach i ludzie, którzy się przepychają nie zauważając innych. Chcąc uniknąć takiej gonitwy i szukania rano
chlebka do święconki postanowiłam sama je upiec.
Chlebki są pyszne, bo oczywiście jeszcze ciepłe musiałam spróbować… nie umiem się powstrzymać
Składniki:– 200 g
mąki pszennej;– 1/2 łyżeczka
soli;– 1/3 łyżeczki
cukru;– 150 g
wody;– 1/2 łyżeczki
drożdży;–
żółtko;-
sezam,
makWykonanie:Z
mąki,
soli,
cukru,
wody i
drożdży zagnieść ciasto. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe
chlebki. U mnie wyszło 5 i ułożyć je na wyłożonej papierem blasze. Pozostawić na 40 minut.Po tym czasie posmarować
żółtkiem i posypać ziarnami.Piec w temperaturze 180 stopni, około 20 minut.Smacznego:)