Wykonanie
Uwielbiam domowe hamburgery, Ale o ile sama przygotowywałam wszystkie składniki o tyle zawsze kupowałam
bułki. Z lenistwa, z braku sprawdzonego przepisu... Zawsze gdzieś z tyłu głowy miałam myśli, że to przecież nie jest trudne i mogłabym to zrobić. Ale na przemyśleniach się kończyło. W końcu zostałam postawiona przed faktem dokonanym. Zaprosiłam znajomych na tajskie burgery. I wszystko byłoby super, gdyby nie jeden drobny szczegół. 1-ego maja sklepy są zamknięte, A będąc dzień wcześniej w sklepie, po prostu zapomniałam o tych nieszczęsnych bułkach. Cóż pozostało mi zrobić? Przygotować
bułki w domu. Efekt okazał się naprawdę dobry.
Bułki są świetne. Puszyste, smaczne i w gruncie rzeczy dość szybkie do przygotowania. Nie jestem pewna czy
wrócę do kupowania
bułek hamburgerowych. Przygotowanie tych jest naprawdę
banalne, nie mówiąc już o tym, że skład sklepowych
bułek pozostawia wiele do życzenia..
Składniki:650 - 680 g
mąki pszennejszklanka ciepłego
mlekaok szklanka cieplej
wody30 g świeżych
drożdżyplaska łyżeczka
soliłyżeczka
cukrużółtkosezamWykonanie:Do
malej miseczki rozkrusz
drożdże, zasyp je
cukrem i odstaw na 15 minut aż lekko wyrośnie. W misce połącz ze sobą
mąkę,
sól, zaczyn, i resztę
mleka. Wymieszaj i dodaj tyle
wody aby ciasto zaczęło odstawać od reki. Wyrabiaj na podsypanym
mąką blacie, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok 1 godzinę lub aż podwoi objętość. Po tym czasie uformuj bułeczki. Ułóż je na blaszce do pieczenia i pozostaw jeszcze na ok 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie każdą
bułkę posmaruj roztrzepanym
jajkiem i posyp
sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok 15 minut- aż
bułki będą rumiane.Smacznego!