Wykonanie
            Rewelacyjne 
śniadaniowe bagietki. Są mięciutkie i delikatne w smaku. Sprawdzą się również do hot-dogów. Teraz już nigdy nie kupię gotowych 
bułek!


1 szklanka 
mleka3 łyżeczki 
masła1 łyżka 
cukru20 g świeżych 
drożdży1 łyżka 
soli4 szklanki 
maki pszennej1 szklanka 
wodyMleko do posmarowania
CzarnuszkaSezam
W rondelku mieszamy 
mleko, 
masło i 
cukier. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do misy miksera. Dodajemy pokruszone 
drożdże i 
sól. Dolewamy 
wodę i wsypujemy pierwsza szklankę 
mąki.

Włączamy mikser. Mieszamy na średnich obrotach z końcówką o kształcie haka. Stopniowo dosypujemy kolejne szklanki 
mąki (aż do wyczerpania). Ciasto będzie gotowe po ok. 7 minutach. Przykrywamy je suchą ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).

Po tym czasie masę dzielimy na 7 części. Formujemy podłużne krótkie 
bagietki. Układamy je na oprószonej 
mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie każdą smarujemy 
mlekiem i obsypujemy 
czarnuszką i 
sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 230 *C. Wstawiamy 
bagietki i pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.


