Wykonanie
Rewelacyjne
śniadaniowe bagietki. Są mięciutkie i delikatne w smaku. Sprawdzą się również do hot-dogów. Teraz już nigdy nie kupię gotowych
bułek!
1 szklanka
mleka3 łyżeczki
masła1 łyżka
cukru20 g świeżych
drożdży1 łyżka
soli4 szklanki
maki pszennej1 szklanka
wodyMleko do posmarowania
CzarnuszkaSezamW rondelku mieszamy
mleko,
masło i
cukier. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do misy miksera. Dodajemy pokruszone
drożdże i
sól. Dolewamy
wodę i wsypujemy pierwsza szklankę
mąki.
Włączamy mikser. Mieszamy na średnich obrotach z końcówką o kształcie haka. Stopniowo dosypujemy kolejne szklanki
mąki (aż do wyczerpania). Ciasto będzie gotowe po ok. 7 minutach. Przykrywamy je suchą ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
Po tym czasie masę dzielimy na 7 części. Formujemy podłużne krótkie
bagietki. Układamy je na oprószonej
mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie każdą smarujemy
mlekiem i obsypujemy
czarnuszką i
sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 230 *C. Wstawiamy
bagietki i pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.