Wykonanie
            Zapraszam na pyszne lekkie bułeczki hamburgerowe.

składniki:500 g 
mąki pszennej ( ja dałam 400g pszennej i 100g pełnoziarnistej)150ml ciepłego 
mleka100ml ciepłej 
wody15 g świeżych 
drożdży20 g miękkiego 
masła2 łyżeczki 
cukru1 łyżeczka 
solidodatkowo:
jajko do posmarowania
sezam do posypaniaZ 
drożdży, pół szklanki 
mleka, łyżeczki 
mąki i łyżeczki 
cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na ok. 30 min.W misce mieszamy 
mąkę z 
solą, dodajemy 
jajko i 
masło oraz wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę 
mleka mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego 
mleka). Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniami do dołu. Smarujemy roztrzepanym 
jajkiem i posypujemy 
sezamem. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut, aż będą rumiane.

Użyłam tutaj mojego ulubionego przepisu na bułeczki http://etat-mama.blogspot.com/2013/08/bueczki-pszenne-z-siemieniem-lnianym.html z modyfikacjami aby bułeczki były lżejsze.Smacznego:)