Wykonanie
No i znowu
truskawkowo. Dzisiaj usmażyłam
jogurtowe placki z
truskawkami . Bardzo łatwe w wykonaniu i bardzo puszyste, przypominające amerykańskie pancakes. Swieże
truskawki dodane do środka były wyjątkowo słodkie. No cóż pogoda dopisuje, sucho i
słonecznie, w sam raz warunki dla tych
owoców.Robiłam podobne placki, placuszki z
ricotta z dodatkiem
dynii i
jabłek. No ale jak sezon
truskawkowy to koniecznie musiałam zrobić właśnie placki z
truskawkami.

Składniki:16 placków300 ml
jogurtu greckiego, gęstego2 duże
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
mąki1 łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżki
cukru pudra + do posypania na wierzch250 g
truskawek, pokrojonych w kostkę
sól do smaku
masło lub
olej do smażeniaWykonanie:Wymieszaj
jogurt z
jajkami.W drugim naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i delikatare połącz z mokrymi składnikami. Nie przesadzaj z mieszaniem, bo wtedy placki będą zbite.Na końcu dodaj pokrojone
truskawki i smaż małe placuszki , na wolnym ogniu, po obu stronach.Podawaj placki na ciepło z dodatkowymi
truskawkami.

Polecane przepisyPlacuszki z
ricotta,
jablkami i
dyniaPlacuszki na śniadanie
Dyniowe placuszki na ostroPyszne placki z
cukinii i
fetaDyniowe placuszki z
pistacjami