ßßß
Składniki:16 placków300 ml jogurtu greckiego, gęstego2 duże jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g mąki1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki cukru pudra + do posypania na wierzch250 g truskawek, pokrojonych w kostkęsól do smakumasło lub olej do smażeniaWykonanie:Wymieszaj jogurt z jajkami.W drugim naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i delikatare połącz z mokrymi składnikami. Nie przesadzaj z mieszaniem, bo wtedy placki będą zbite.Na końcu dodaj pokrojone truskawki i smaż małe placuszki , na wolnym ogniu, po obu stronach.Podawaj placki na ciepło z dodatkowymi truskawkami.
Polecane przepisyPlacuszki z ricotta, jablkami i dyniaPlacuszki na śniadanieDyniowe placuszki na ostroPyszne placki z cukinii i fetaDyniowe placuszki z pistacjami