Wykonanie
Delikatne, puszyste, dzięki dużej ilości
owoców wilgotne, syte. Proste i szybkie w przygotowaniu :) Przepis z bloga Co do jedzenia .
Składniki :300 ml gęstego
jogurtu greckiego2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
mąki2 duże
jajaszczypta
soli1 łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżki
cukru pudru2 średnie
jabłka obrane i pokrojone w niewielką kostkę
Jogurt mieszamy z
jajkami, odstawiamy. W drugiej misce mieszamy
mąkę,
sól, proszek,
cukry. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy krótko ale dokładnie do połączenia. Zbyt długie mieszanie sprawi,że placki stracą swoją puszystość. Dodajemy pocięte
jabłko, mieszamy.Smażymy placuszki na rozgrzanej patelnii z odrobiną
oleju lub
masła na złoty kolor z obu stron.Smacznego :)