ßßß
Placki z cukinii są bardzo zdrowe. Zamiast mąki pszennej użyłam grahamki. Dzisiaj zrobiłam placki z dodatkiem natki pietruszki, ale robiłam te placuszki z bazylią i też smakowały wyśmienicie. Ponadto placki są bardzo sycące i zaspokoją głód niejednego głodomora.
Składniki:8 placków2 jajka2 dl mąki graham1 ½ dl pokruszonego sera feta1 zielona cukinia o wadze około 300 g1 łyżka drobno posiekanej cebuli2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę1 ½ dl posiekanej natki pietruszkisól i pieprz do smakuolej do smażeniaDodatki1 dl gęstego jogurtukilka łyżeczek sosu chili1 łyżka pokrojonego szczypioruWykonanie:Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na 20 minut w sicie. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z cukinii i wymieszaj z jajkami.Dodaj resztę składników i połącz w jedną całość.Smaż średniej wielkości placki na niezbyt gorącej patelni.Wymieszaj lekko jogurt z sosem z chili i posyp szczypiorem. Podaj do placków z cukinii.
Polecane przepisyPlacuszki z ricotta, jablkami i dyniaDyniowe placuszki na ostroProste a takie smaczneJogurtowe placki z truskawkamiPlacuszki na śniadanie