Wykonanie
Placki, placuszki i racuchy to moje ulubione dania, które bardzo często robię. Dzisiaj kolejny przepis na pyszne placki tym razem z
cukinii z dodatkiem
sera feta . Świetna kombinacja smakowa, którą nie omieszkałam zaostrzyć sosem
chili .

Placki z
cukinii są bardzo zdrowe. Zamiast
mąki pszennej użyłam
grahamki. Dzisiaj zrobiłam placki z dodatkiem
natki pietruszki, ale robiłam te placuszki z
bazylią i też smakowały wyśmienicie. Ponadto placki są bardzo sycące i zaspokoją głód niejednego głodomora.

Składniki:8 placków2
jajka2 dl
mąki graham1 ½ dl pokruszonego
sera feta1 zielona
cukinia o wadze około 300 g1 łyżka drobno posiekanej
cebuli2 ząbki
czosnku, przeciśniętego przez praskę1 ½ dl posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaDodatki1 dl gęstego
jogurtukilka łyżeczek sosu
chili1 łyżka pokrojonego
szczypioruWykonanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach,
posól i odstaw na 20 minut w sicie. Delikatnie wyciśnij nadmiar
wody z
cukinii i wymieszaj z
jajkami.Dodaj resztę składników i połącz w jedną całość.Smaż średniej wielkości placki na niezbyt gorącej patelni.Wymieszaj lekko
jogurt z sosem z
chili i posyp
szczypiorem. Podaj do placków z
cukinii.

Polecane przepisyPlacuszki z
ricotta,
jablkami i
dyniaDyniowe placuszki na ostroProste a takie smaczne
Jogurtowe placki z
truskawkamiPlacuszki na śniadanie