ßßß Cookit - przepis na Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne

Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne

nazwa

Wykonanie

Jestem wielką wielbicielką ziemniaczanych placków, ale chętnie zjadam też placki cukiniowe. Te, z lekko orientalną i ostrą nutą. Z dodatkiem słonego sera, ostrego chilli(ilość można sobie dowolnie zmniejszać lub zwiększać) i przyprawą garam masala, która sprawia, że placuszki nabierają indyjskiego charakteru. Z podanej porcji wychodzi ok 12-15 placków.
Inspiracja z książki "The Hairy Bikers' Family Cookbook - Mums Know Best!"
1 średnia cukinia(waga ok 500 g), starta
1 cebula, obrana i starta
1 ząbek czosnku, zmiażdzony
olej roślinny do smażenia
80-100 g mąki
2 jajka, roztrzepane
1 łyżeczka przyprawy garam masala
150 g sera feta
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
mały pęczek pietruszki
sól i świeżo zmielony pieprz
Startą cukinię i cebulę umieszczamy w durszlaku i zostawiamy na 10-15 minut. Wyciskamy nadmiar wody i dodajemy czosnek. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy warzywa i smażymy mieszając do momentu, aż warzywa zaczną brązowieć. Zdejmujemy z ognia i lekko zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Mąkę, jajka i garam masala ubijamy na gładką masę(gdy będzie za gęsta można dodać odrobinę mleka). Mieszamy z pokruszonym serem, chilli i pietruszką, solą i pieprzem, na końcu dodajemy cukinię z cebulą. Mieszamy.
Rozgrzewamy kolejna partię oleju i umieszczmy na niej po łyżce ciasta. Delikatnie smażymy z obu stron, aż placuszki będą usmażone i nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelnie i przekładamy na ręczniki kuchenne celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/08/placuszki-z-cukinii-i-sera-feta-lekko.html