Wykonanie
Jestem wielką wielbicielką ziemniaczanych placków, ale chętnie zjadam też placki
cukiniowe. Te, z lekko orientalną i ostrą nutą. Z dodatkiem słonego
sera,
ostrego chilli(ilość można sobie dowolnie zmniejszać lub zwiększać) i
przyprawą garam masala, która sprawia, że placuszki nabierają indyjskiego charakteru. Z podanej porcji wychodzi ok 12-15 placków.Inspiracja z książki "The Hairy Bikers' Family Cookbook - Mums Know Best!"

1 średnia
cukinia(waga ok 500 g), starta1
cebula, obrana i starta1 ząbek
czosnku, zmiażdzony
olej roślinny do smażenia80-100 g
mąki2
jajka, roztrzepane1 łyżeczka
przyprawy garam masala150 g
sera feta1/2 łyżeczki suszonych
płatków chillimały pęczek
pietruszkisól i świeżo zmielony
pieprzStartą
cukinię i
cebulę umieszczamy w durszlaku i zostawiamy na 10-15 minut. Wyciskamy nadmiar
wody i dodajemy
czosnek. Rozgrzewamy
olej na patelni, dodajemy warzywa i smażymy mieszając do momentu, aż warzywa zaczną brązowieć. Zdejmujemy z ognia i lekko zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Mąkę,
jajka i
garam masala ubijamy na gładką masę(gdy będzie za gęsta można dodać odrobinę
mleka). Mieszamy z pokruszonym
serem,
chilli i
pietruszką,
solą i
pieprzem, na końcu dodajemy
cukinię z
cebulą. Mieszamy.Rozgrzewamy kolejna partię
oleju i umieszczmy na niej po łyżce ciasta. Delikatnie smażymy z obu stron, aż placuszki będą usmażone i nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelnie i przekładamy na ręczniki kuchenne celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu.