Wykonanie
Dzisiaj w akcji
cukinia i pyszne placuszki. Myślę, że mogą być one świetną alternatywą do tych z
ziemniaków. Uwielbiam
cukinię, dlatego właśnie zdecydowałam się na zorganizowanie akcji pod jej patronatem ;) Gdy jest wiosna częściej sięgam po warzywa, wszystko przez te cudowne kolory, na które czekamy w zimne dni. Przepis na placki jest bardzo prosty, można sobie go urozmaicać dodając inne warzywa. Sami spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną kombinację smaków.
Składniki:2 średnie
cukinie1
jajko2 łyżki
mąki2 łyżki
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanej
pietruszki lub
koperku1 drobno posiekane
chili (opcjonalnie)
olejsól i
pieprzCukinie myjemy, osuszamy i możemy zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Dobrze jest odsączyć nadmiar
wody z
cukinii w lnianej ściereczce. W misce mieszamy
cukinię,
jajko,
mąkę i
jogurt. Następnie dodajemy sprasowany
czosnek, posiekaną
natkę pietruszki oraz
chili. Solimy, doprawiamy
pieprzem i przystępujemy do smażenia. Smażymy na małym ogniu, z dwóch stron, na złoto. Podawać z
jogurtem, albo
śmietaną.Smacznego!
Przepis dodaję do akcji: