ßßß Cookit - przepis na Hinduskie Placki z Cukinią

Hinduskie Placki z Cukinią

nazwa

Wykonanie

Indyjski duch ciągle goreje. Na patelni, w garnkach. Na obiad i kolację.
Placki z cukinii, które są bardzo pożywne. Wegetariańskie . Oparte na mące kukurydziane j, która dodaje im ciepłego koloru. Mieszanka garam masala, chili i mięta zaskoczą europejskie nasze podniebienia.
I co najważniejsze - z jednej porcji starczy placków dla całej familii.
Składniki (na 16 placków):
2 cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
1 łyżka oleju
80 g fety
100 g mąki kukurydzianej
garam masala
chili w proszku
mięta suszona
sól
pieprz
Cukinie obierz i zetrzyj na tarce. Obsyp solą by puściła sok. Po 20 minutach odciśnij sok. Cebulę posiekaj w kosteczkę. W misce połącz cuknię, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, rozdrobnioną fetę. Przypraw 1 łyżeczką mieszanki garam masala, szczyptą chili i pół łyżeczki suszonej mięty. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż na 1 łyżce oleju z dwóch stron.
Wartość Kaloryczna 65 kcal (1 placek)
Białko 2,7 g
Węglowodany 7 , 7 g
Tłuszcz 2 , 6 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2014/08/hinduskie-placki-z-cukinia.html