Wykonanie
Dziś zapraszam na placuszki z
bobu. To sezonowe warzywo oprócz walorów
smakowych ma również zdrowotne. Pod tym
linkiem możecie przeczytać o jego zaletach. Poniżej przedstawiam fajny sposób na jego zaserwowanie.

Składniki:· 0,5 kg
bobu· 3 łyżki
mąki pełnoziarnistej· 1
jajko·
sól,
pieprz do smaku· pęczek
pietruszki· skórka z połowy
pomarańczy·
feta - 100g· 1/2
cebuli· ząbek
czosnku·
olej do smażenia
Bób myjemy i gotujemy w osolonej wodzie (ok. 15-20 minut). Kiedy
bób przestygnie, blendujemy go razem ze skórką (młodego
bobu nie trzeba obierać). Dorzucamy pokrojoną w piórka
cebulę, ząbek
czosnku,
fetę, skórkę z
pomarańczy oraz
pietruszkę i ponownie blendujemu. Dodajemy
mąkę oraz
jajko. Doprawiamy
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie
oleju. Smacznego!