Wykonanie
Pierogi z nadzieniem z
bobu nie mialam jeszcze okazji posmakować. Są pyszne i polecamy z mężem wszystkim. Warto korzystać z krótkiego sezonu na
bób, bo to samo zdrowie! Jeśli lubicie
bób tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te pierogi :-)Składniki;Ciasto;szklanka letniej
wody,
jajko,2 łyżki
oleju,500 g
mąki,
sólFarsz;1 kg
bobu,1
cebula,
sól,
pieprz,Wykonanie;
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca.
Cebulę podsmażamy na
oleju i dodajemy do
bobu. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem. Zagniatamy ciasto.Kleimy pierogi wypełniając farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu.