ßßß




Składniki:Ciasto:1/2 kg mąki pszennejgorąca woda-około 300 ml1 łyżeczka soli1 jajkomąka do podsypaniaNadzienie:80 dag świeżego bobu2 cebule40 dag boczku wędzonego2 łyżki olejusól morska do smakupieprz świeżo mielony do smakuCiasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto .
Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.
Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy olejem i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy duże kółka np szklanką, nakładamy po czubatej łyżeczce farszu zlepiamy brzegi. Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia, przed podaniem polewamy okrasą ze słoninki.
Życzę smacznego!http://www.porcelanabogucice.pl/