Wykonanie
Dziś zapraszam Was na pierożki z
bobem, to sezonowe pierożki najlepiej smakują gdy jest dostępny
młody bób, dodałam do nich wędzony
chudy boczek i
cebulę, wyszło pyszne danie obiadowe które znika z talerzy w mig!
Składniki:Ciasto:1/2 kg
mąki pszennejgorąca
woda-około 300 ml1 łyżeczka
soli1
jajkomąka do podsypaniaNadzienie:80 dag świeżego
bobu2
cebule40 dag
boczku wędzonego2 łyżki
olejusól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smakuCiasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy
jajko solimy, polewamy gorącą
wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto .
Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy
wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy
bób w maszynce do
mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.
Cebulę i
boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy
olejem i dusimy aż
cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym
bobem, doprawiamy farsz do smaku
solą i
pieprzem, mieszamy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy duże kółka np szklanką, nakładamy po czubatej łyżeczce farszu zlepiamy brzegi. Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia, przed podaniem polewamy okrasą ze
słoninki.
Życzę smacznego!http://www.porcelanabogucice.pl/