Wykonanie


1
cukinia1
jajko1
cebula2-3 łyżki
mąkisól i
pieprzolej do smażenia
Sos pomidorowy:1 mała
cebulka1 ząbek
czosnku4-5
pomidory (lub ½
pomidorów z puszki)
oliwa z oliweksól,
pieprz + ulubione
przyprawyCukinie umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić, odstawić na 10-15 minut. Międzyczasie roztrzepać
jajko, dodać do niego przesianą
mąkę, przyprawić
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać. Na koniec drobno siekamy
cebulę.
Cukinię odsączamy na sicie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.Na patelni rozgrzać
olej, następnie nakładać po łyżce masy i smażymy placki z każdej strony aż się zarumienią. Placki świetnie smakują zarówno z
sosem pomidorowym, jaki i tzatzikami.
Sos pomidorowy:Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek (1 łyżka), wrzucić posiekaną
cebulkę i delikatnie zeszklić. Pod koniec dodać
czosnek. Jeśli dodajemy świeże
pomidory należy je sparzyć, aby pozbyć się skórki, następnie pokroić w kostkę, zaś
pomidory z puszki są gotowe do bezpośredniego gotowania.
Pomidory wrzucamy na patelnie. Gotujemy przez 10-15 minut. No koniec doprawiamy
solą i
pieprze. Gotowe!