Wykonanie
Pieczone placki ziemniaczane to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla klasycznych, smażonych placków ziemniaczanych . Do przygotowania tych placuszków nie użyłam ani grama tłuszczu. Pieczone placki ziemniaczane będą wspaniałym dodatkiem do Polędwiczek w kremowym sosie własnym, Policzków wieprzowych w
winie czy
Kurczaka w sosie
śmietanowym . Dobrze będą komponować się także z Prostym gulaszem wieprzowym . Dla niektórych z Was mogą wydać się zbyt suche. Jednak według mnie ta wersja jest smaczniejsza, szczególnie, kiedy placki podane są z powyższymi daniami mięsnym lub z dodatkiem
jogurtu naturalnego.Zobacz też:Warzywne placki z
cukinii,
marchewki i
ziemniakówPlacuszki z
cukinii z patelniPlacki z
cukinii z piekarnikaPieczone
ziemniaki HasselbackPorcji: 9 Czas gotowania: 50 minutSkładniki600 g obranych
ziemniakówmała
cebulkaząbek
czosnkujajko1/3 szklanki
mąkiłyżeczka
solipół łyżeczki
pieprzupapier do pieczeniaopcjonalnie:
jogurt i
szczypiorek do podaniaPrzepis1
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę oraz ząbek
czosnku ścieramy na drobnej tarce.2Powyższe składniki łączymy w misce z
jajkiem, 1/3 szklanki
mąki,
solą i
pieprzem. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy, aby zaczęła się kleić.3Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy rękoma placuszki, kładziemy na papier i dociskamy, aby były płaskie. Powinno ich wyjść około 9.4Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i pieczemy około 30 minut do zrumienia.