ßßß Cookit - przepis na Pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Pieczone placki ziemniaczane to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla klasycznych, smażonych placków ziemniaczanych . Do przygotowania tych placuszków nie użyłam ani grama tłuszczu. Pieczone placki ziemniaczane będą wspaniałym dodatkiem do Polędwiczek w kremowym sosie własnym, Policzków wieprzowych w winie czy Kurczaka w sosie śmietanowym . Dobrze będą komponować się także z Prostym gulaszem wieprzowym . Dla niektórych z Was mogą wydać się zbyt suche. Jednak według mnie ta wersja jest smaczniejsza, szczególnie, kiedy placki podane są z powyższymi daniami mięsnym lub z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Zobacz też:
Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków
Placuszki z cukinii z patelni
Placki z cukinii z piekarnika
Pieczone ziemniaki Hasselback
Porcji: 9 Czas gotowania: 50 minut
Składniki
600 g obranych ziemniaków
mała cebulka
ząbek czosnku
jajko
1/3 szklanki mąki
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
papier do pieczenia
opcjonalnie: jogurt i szczypiorek do podania
Przepis
1
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz ząbek czosnku ścieramy na drobnej tarce.
2
Powyższe składniki łączymy w misce z jajkiem, 1/3 szklanki mąki, solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy, aby zaczęła się kleić.
3
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy rękoma placuszki, kładziemy na papier i dociskamy, aby były płaskie. Powinno ich wyjść około 9.
4
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) i pieczemy około 30 minut do zrumienia.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/01/pieczone-placki-ziemniaczane