Niewątpliwie dyniowe placuszki należą do prostych potraw, które nieraz uratowały mój dzień. Pożywne, smaczne, a przede wszystkim szybkie w robieniu. Oczywiście pod warunkiem, że mam się wcześniej przygotowane dyniowe puree . Jeśli nie to robię placki dyniowe na ostro ze świeżej dynii.Składniki:300 ml dyniowego puree, u mnie dynia piżmowa100 ml joghurtu3 jajka300 ml mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soliolej do smażeniadżem lub cukier puder do posypaniaWykonanie:Obierz dynię, oczyść z pestek i miękkiego miąższu. Pokrój dynię na małe kawałki i piecz w piekarniku na 200ºC przez 25 minut, aż dynia będzie miękka. Wyjmij z piekarnika i zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mięsa.Wymieszaj puree dyniowe z jajkami i jogurtem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.Smaż małe placuszki po obu stronach w niskiej temperaturze. Podawaj placki z dżemem lub cukrem pudrem.Polecane przepisyJogurtowe placki z truskawkamiPyszne placki z cukinii i fetaPlacki ziemniaczane z cukinią i boczkiem