Wierzcie mi te naleśniki, crêpes z cynamonowymi jabłkami i żurawiną robią już trzeci dzień pod rząd. Moje dzieci uwielbiają naleśniki! Stoję więc trzeci dzień nad patelnią i smażę bagatela15 cienkich naleśników, a w międzyczasie mieszam w garnku obok jabłka z cynamonem i żurawiną.Ja też bardzo lubię naleśniki i chociaż nadzienie ze smażonych jabłek i żurawiny bardzo mi odpowiada to najbardziej lubię naleśniki z twarogiem . Moje dzieci oprócz amerykańskich pancakes lubią mój naleśnikowy eksperyment naleśniki z batatów .Naleśniki to super danie na śniadanie, czy na deser. Jeśli mowa o deserze to polecam crêpes suzette . Dzisiejsze crêpes z cynamonowymi jabłkami i żurawiną bardzo pasują do bitej śmietany.Przepis na crepés z cynamonowymi jabłkami i żurawinąSkładniki: na 15 cienkich i małych naleśników500 ml mleka300 ml mąki1 jajko½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 łyżka oleju + olej do smażeniaNadzienie do naleśników5 jabłek oczyszczonych i pokrojonych w kostkę2 łyżki masła2 łyżki brązowego cukru1 łyżka cynamonu100 ml żurawiny, u mnie mrożonacukier puder do posypaniaWykonanie:Składniki na ciasto naleśnikowe ubij na jednolitą masę. Smaż małe i cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.W garnku roztop masło i dodaj cukier oraz cynamon. Poczekaj aż cukier się rozpuści, po czym dodaj jabłka. Smaż jabłka na małym ogniu, aby się nie przypaliły. Możesz ewentualnie podlać łyżką wody. Kiedy jabłka będą już miękkie dodaj rozmrożoną żurawinę i smaż jeszcze przez 3 minuty.Na każdy naleśnik nałóż nadzienie i zroluj. Przed podaniem posyp naleśniki cukrem pudrem. Podaj naleśniki ewentualnie z bitą śmietaną.Polecane przepisyNaleśniki z batatówDyniowe placuszki z pistacjamiNaleśniki po francuskuNaleśniki z twarogiem i rodzynkamiAmerykańskie pancakes z malinami i jagodami