ßßß
Przepis na crepés z cynamonowymi jabłkami i żurawinąSkładniki: na 15 cienkich i małych naleśników500 ml mleka300 ml mąki1 jajko½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 łyżka oleju + olej do smażeniaNadzienie do naleśników5 jabłek oczyszczonych i pokrojonych w kostkę2 łyżki masła2 łyżki brązowego cukru1 łyżka cynamonu100 ml żurawiny, u mnie mrożonacukier puder do posypaniaWykonanie:Składniki na ciasto naleśnikowe ubij na jednolitą masę. Smaż małe i cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.W garnku roztop masło i dodaj cukier oraz cynamon. Poczekaj aż cukier się rozpuści, po czym dodaj jabłka. Smaż jabłka na małym ogniu, aby się nie przypaliły. Możesz ewentualnie podlać łyżką wody. Kiedy jabłka będą już miękkie dodaj rozmrożoną żurawinę i smaż jeszcze przez 3 minuty.Na każdy naleśnik nałóż nadzienie i zroluj. Przed podaniem posyp naleśniki cukrem pudrem. Podaj naleśniki ewentualnie z bitą śmietaną.
Polecane przepisyNaleśniki z batatówDyniowe placuszki z pistacjamiNaleśniki po francuskuNaleśniki z twarogiem i rodzynkamiAmerykańskie pancakes z malinami i jagodami