ßßß

4 jajkaok 2 szklanek mleka /zależy od wielkości jajek/1 łyżka proszku do pieczeniamąkamaliny ok szklanka1 jabłkocynamon, sól,olej lub masłoewentualnie - czekolada płynna, cukier puder
Ciasto:Oddzielamy białka i ubijamy na sztywną piane. Do wiekszego garnka dodajemy mleko, żółtka, proszek do piecznia i łyżke oleju. Ubijamy mikserem składniki dodając stopniowo mąke / ciasto powinno być lekko lejące - jak na naleśniki/. Do ciasta dodajemy piane z białek i mieszamy łyżką! / po zmiksowaniu mikserem mogą opaść!/. Na patelni topimy łyżkę masła lub innego tłuszczu i kładziemy łyżką małe okrągłe racuszki. Smażymy na wolnym ogniu.
Nadzienie:Obieramy jabłko i ścieramy je na tarce o większych oczkach, dajemy je na mały ogień mieszamy. Kiedy jabłka są lekko podsmażone dodajemy łyżke cynamonu i łyżeczke cukru /jeżeli jabłko jest kwaśne 2-3 łyżeczki/ - mieszamy na ogniu ok 3min. Ściągamy do przestudzenia. Do jabłek dodajemy garść umytych malin i rozdrabniamy je widelcem.Podajemy na przemian racuszek,nadzienie,racuszek całość można posypać cukrem pudrem i polać czekoladą.
