Wykonanie
Coś dla tych, którzy uwielbiają
jabłka,
maliny i zapach
cynamonu!Przepis powstał, kiedy znalazłam w swoim przydomowym ogródku garść
malin i kilka leżących na ziemi
jabłek.
![](/Data/Images/go-to-kitchen.blogspot.com\2013_slash_08_slash_racuszki-jabkowo-malinowe/l/1061805949.jpg)
![](/Data/Images/go-to-kitchen.blogspot.com\2013_slash_08_slash_racuszki-jabkowo-malinowe/l/673962458.jpg)
4
jajkaok 2 szklanek
mleka /zależy od wielkości jajek/1 łyżka
proszku do pieczeniamąkamaliny ok szklanka1
jabłkocynamon,
sól,
olej lub
masłoewentualnie -
czekolada płynna,
cukier puder![](/Data/Images/go-to-kitchen.blogspot.com\2013_slash_08_slash_racuszki-jabkowo-malinowe/l/-58199262.jpg)
Ciasto:Oddzielamy
białka i ubijamy na sztywną piane. Do wiekszego garnka dodajemy
mleko,
żółtka,
proszek do piecznia i łyżke
oleju. Ubijamy mikserem składniki dodając stopniowo
mąke / ciasto powinno być lekko lejące - jak na naleśniki/. Do ciasta dodajemy piane z
białek i mieszamy łyżką! / po zmiksowaniu mikserem mogą opaść!/. Na patelni topimy łyżkę
masła lub innego tłuszczu i kładziemy łyżką małe okrągłe racuszki. Smażymy na wolnym ogniu.
![](/Data/Images/go-to-kitchen.blogspot.com\2013_slash_08_slash_racuszki-jabkowo-malinowe/l/1696745133.jpg)
Nadzienie:Obieramy
jabłko i ścieramy je na tarce o większych oczkach, dajemy je na mały ogień mieszamy. Kiedy
jabłka są lekko podsmażone dodajemy łyżke
cynamonu i łyżeczke
cukru /jeżeli
jabłko jest kwaśne 2-3 łyżeczki/ - mieszamy na ogniu ok 3min. Ściągamy do przestudzenia. Do
jabłek dodajemy garść umytych
malin i rozdrabniamy je widelcem.Podajemy na przemian racuszek,nadzienie,racuszek całość można posypać
cukrem pudrem i polać
czekoladą.
![](/Data/Images/go-to-kitchen.blogspot.com\2013_slash_08_slash_racuszki-jabkowo-malinowe/l/-8493593.jpg)
![](/Data/Images/go-to-kitchen.blogspot.com\2013_slash_08_slash_racuszki-jabkowo-malinowe/l/-500888590.jpg)