ßßß
Składniki:400 gr mąki250 ml mlekaszczypta soli2 ł y ż ki cukru2 jajka15 gr proszku do pieczenia100 gr rodzynek1 jabłko1 litr oleju do smażeniacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, szczyptę soli i lekko mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mleko, rodzynki i jabłko pokrojone drobniutko na kosteczkę. Mieszamy widelcem tak, by uzyskać gładką płynną masę.
Wierzch ciasta przykrywamy i pozostawiamy na godzinę. Rozgrzewamy olej. Nabieramy ciasto małą łyżeczką i wrzucamy na rozgrzany olej.
Smażymy do momentu kiedy frittelle zbrązowieją.
Gotowe kładziemy na papierowym ręczniku, w celu wchłonięcia oleju. Nasze frittelle układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.Uwaga: frittelle smażą się bardzo szybko, dlatego lepiej by olej nie był za bardzo rozgrzany. Jeżeli będą się smażyć za szybko, będą surowe w środku. Najlepiej podgrzać olej i smażyc je na małym ogniu.Smacznego!