Wykonanie
Zima znowu wróciła. Podczas takich białych zimowych dni przychodzi nam do głowy, żeby cos wrzucić słodkiego na
język. A że trwa karnawał, to można sobie pozwolić na coś słodkiego. Dziś kolei na frittelle z
rodzynkami i
jabłkiem. Są to kawałki ciasta smażone w głębokim tłuszczu, a następnie posypywane
cukrem pudrem. Frittelle mają różne kształty, mogą przypominać polskie pączki,
faworki lub placuszki, a często są po prostu nieregularnymi bryłkami swobodnie rwanego ciasta. Za każdym razem smakują wyśmienicie.
Składniki:400 gr
mąki250 ml
mlekaszczypta
soli2 ł y ż ki
cukru2
jajka15 gr
proszku do pieczenia100 gr
rodzynek1
jabłko1 litr
oleju do smażenia
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Do miski przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia. Dodajemy
cukier, szczyptę
soli i lekko mieszamy. Następnie dodajemy
jajka,
mleko,
rodzynki i
jabłko pokrojone drobniutko na kosteczkę. Mieszamy widelcem tak, by uzyskać gładką płynną masę.
Wierzch ciasta przykrywamy i pozostawiamy na godzinę. Rozgrzewamy
olej. Nabieramy ciasto małą łyżeczką i wrzucamy na rozgrzany
olej.
Smażymy do momentu kiedy frittelle zbrązowieją.
Gotowe kładziemy na papierowym ręczniku, w celu wchłonięcia
oleju. Nasze frittelle układamy na talerzu i posypujemy
cukrem pudrem.Uwaga: frittelle smażą się bardzo szybko, dlatego lepiej by
olej nie był za bardzo rozgrzany. Jeżeli będą się smażyć za szybko, będą surowe w środku. Najlepiej podgrzać
olej i smażyc je na małym ogniu.Smacznego!