ßßß Cookit - przepis na Frittelle z rodzynkami i jabłkiem

Frittelle z rodzynkami i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Zima znowu wróciła. Podczas takich białych zimowych dni przychodzi nam do głowy, żeby cos wrzucić słodkiego na język. A że trwa karnawał, to można sobie pozwolić na coś słodkiego. Dziś kolei na frittelle z rodzynkami i jabłkiem. Są to kawałki ciasta smażone w głębokim tłuszczu, a następnie posypywane cukrem pudrem. Frittelle mają różne kształty, mogą przypominać polskie pączki, faworki lub placuszki, a często są po prostu nieregularnymi bryłkami swobodnie rwanego ciasta. Za każdym razem smakują wyśmienicie.
Składniki:
400 gr mąki
250 ml mleka
szczypta soli
2 ł y ż ki cukru
2 jajka
15 gr proszku do pieczenia
100 gr rodzynek
1 jabłko
1 litr oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, szczyptę soli i lekko mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mleko, rodzynki i jabłko pokrojone drobniutko na kosteczkę. Mieszamy widelcem tak, by uzyskać gładką płynną masę.
Wierzch ciasta przykrywamy i pozostawiamy na godzinę. Rozgrzewamy olej. Nabieramy ciasto małą łyżeczką i wrzucamy na rozgrzany olej.
Smażymy do momentu kiedy frittelle zbrązowieją.
Gotowe kładziemy na papierowym ręczniku, w celu wchłonięcia oleju. Nasze frittelle układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga: frittelle smażą się bardzo szybko, dlatego lepiej by olej nie był za bardzo rozgrzany. Jeżeli będą się smażyć za szybko, będą surowe w środku. Najlepiej podgrzać olej i smażyc je na małym ogniu.
Smacznego!
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/01/frittelle-z-rodzynkami-i-jabkiem.html