ßßß Cookit - przepis na Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA

Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA

nazwa

Wykonanie

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje
Dzisiaj wspięłam się na wyżyny swojej kreatywności, puściłam wodze fantazji i powstał najlepszy FischBurger jaki jadłam. Prawdziwie włoskie bułeczki, upiekłam z dodatkiem koncentratu pomidorowego Pudliszki, świeżego rozmarynu, podprażonego na oliwie z oliwek- czosnku i dodatku czarnych oliwek. Hmmmm mniamii..... Łososia przygotowałam w marynacie tajskiej z dużą ilością chili i zestawiłam go z obłędnym sosem pomidorowym przygotowanym na czerwonym winie z dodatkiem świeżej pietruszki. Smak burgera uzupełniłam o chipsy z młodego buraczka i kapary!
Kochani Szaleństwo się opłaca!
NIEBO W GĘBIE!
POLECAM!!!
ZACZNIJMY OD POCZĄTKU:
NA WŁOSKIE POMIDOROWE BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM POTRZEBUJEMY:
-500g mąki
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- czosnek uprażony na oliwie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeży rozmaryn -listki
-3 łyżki kefiru naturalnego
- 2 garście czarnych oliwek
- 100 ml letniej wody
- płaska łyżka soli
- 1/2 opakowania świeżych drożdży
WYKONANIE:
- do miski wsyp mąkę
- zrób w mące zagłębienie, w którym rozprowadź drożdże z niewielką ilością wody (ROZCZYN)
- odstaw na 15 minut
- po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę, wodę, kefir i zacznij wyrabiać ciasto
- ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane energicznie minimum 12 minut
- dodajemy następnie pozostałe składniki i wyrabiamy, od czasu do czasu możecie podsypywać sobie ciasto mąką, powinno Wam idealnie odklejać się od ręki, wtedy jest już prawidłowo wyrobione
- odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce
- po tym czasie formujemy bułeczki na blaszce ( mi wyszło 8 sztuk)
- nastawiamy piec na 220 stopni C
- bułeczki pozostawiamy na blaszce 10 minut by podrosły przed wstawieniem do pieca
-za pomocą pędzelka smarujemy żółtkiem bułeczki
- wstawiamy do pieca i pieczemy 45-50minut na złoty kolor
- wyjmujemy z pieca, całkowicie studzimy
SKŁADNIKI porcja dla 2 osób:
- 200g łososia
- 5 łyżek marynaty tajskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- chili
Łososia marynujemy minimum 5 godzin w marynacie z w/w składników. Smażymy lub grillujemy.
SOS POMIDOROWY NA CZERWONYM WINIE:
- lampka wytrawnego czerwonego wina
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1/2 młodej cebulki
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz kolorowy zmielony
- świeża natka pietruszki
W rondelku na oliwie podpraż cebulkę i czosnek (nie może się przypalić, ma się tylko podprażyć!), dodaj wino, zacznij redukować sos.Wino powinno zmniejszyć objętość o 80%. Doprawiamy solą morską i pieprzem kolorowym. Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki.
Chipsy z buraczka wykonujemy w następujący sposób. Młodego buraczka kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku.
Bułki kroimy układamy sos pomidorowy, usmażonego łososia, chipsy z buraków i kapary.
MOJE NOWE DANIE POPISOWE!
INSPIRACJI CIĄG DALSZY NASTĄPI ;-)))
PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2014/06/tajsko-woski-fischburger-z-buraczkowymi.html