Wykonanie


Pudliszki -
Pomidorowe inspiracjeDzisiaj wspięłam się na wyżyny swojej kreatywności, puściłam
wodze fantazji i powstał najlepszy FischBurger jaki
jadłam. Prawdziwie włoskie bułeczki, upiekłam z dodatkiem
koncentratu pomidorowego Pudliszki, świeżego
rozmarynu, podprażonego na
oliwie z oliwek-
czosnku i dodatku czarnych
oliwek. Hmmmm mniamii.....
Łososia przygotowałam w marynacie tajskiej z dużą ilością
chili i zestawiłam go z obłędnym
sosem pomidorowym przygotowanym na
czerwonym winie z dodatkiem świeżej
pietruszki. Smak burgera uzupełniłam o
chipsy z młodego
buraczka i
kapary!Kochani Szaleństwo się opłaca!NIEBO W GĘBIE!POLECAM!!!


ZACZNIJMY OD POCZĄTKU:NA WŁOSKIE
POMIDOROWE BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYM
ROZMARYNEM POTRZEBUJEMY:-500g
mąki- 1/2 słoiczka
koncentratu pomidorowego-
czosnek uprażony na
oliwie- 4 łyżki
oliwy z oliwek- świeży
rozmaryn -listki-3 łyżki
kefiru naturalnego- 2 garście czarnych
oliwek- 100 ml letniej
wody- płaska łyżka
soli- 1/2 opakowania świeżych
drożdży

WYKONANIE:- do miski wsyp
mąkę- zrób w
mące zagłębienie, w którym rozprowadź
drożdże z niewielką ilością
wody (ROZCZYN)- odstaw na 15 minut- po tym czasie dodaj
koncentrat pomidorowy,
oliwę,
wodę,
kefir i zacznij wyrabiać ciasto-
ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane energicznie minimum 12 minut- dodajemy następnie pozostałe składniki i wyrabiamy, od czasu do czasu możecie podsypywać sobie ciasto
mąką, powinno Wam idealnie odklejać się od ręki, wtedy jest już prawidłowo wyrobione- odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce- po tym czasie formujemy bułeczki na blaszce ( mi wyszło 8 sztuk)- nastawiamy piec na 220 stopni C- bułeczki pozostawiamy na blaszce 10 minut by podrosły przed wstawieniem do pieca-za pomocą pędzelka smarujemy
żółtkiem bułeczki- wstawiamy do pieca i pieczemy 45-50minut na złoty kolor- wyjmujemy z pieca, całkowicie studzimy

SKŁADNIKI porcja dla 2 osób:- 200g
łososia- 5 łyżek marynaty tajskiej- 1 łyżka
sosu sojowego-
chiliŁososia marynujemy minimum 5 godzin w marynacie z w/w składników. Smażymy lub grillujemy.
SOS POMIDOROWY NA
CZERWONYM WINIE:- lampka
wytrawnego czerwonego wina- 6 łyżek
koncentratu pomidorowego- 1/2
młodej cebulki- 1-2 ząbki
czosnku- 2 łyżki
oliwy z oliwek-
pieprz kolorowy zmielony- świeża
natka pietruszkiW rondelku na
oliwie podpraż
cebulkę i
czosnek (nie może się przypalić, ma się tylko podprażyć!), dodaj
wino, zacznij redukować sos.
Wino powinno zmniejszyć objętość o 80%. Doprawiamy
solą morską i
pieprzem kolorowym. Dodajemy posiekaną
natkę z
pietruszki.



Chipsy z
buraczka wykonujemy w następujący sposób. Młodego
buraczka kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na
oleju lub pieczemy w piekarniku.
Bułki kroimy układamy
sos pomidorowy, usmażonego
łososia,
chipsy z
buraków i
kapary.





MOJE NOWE DANIE POPISOWE!INSPIRACJI CIĄG DALSZY NASTĄPI ;-)))


PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU