Wykonanie
Jedną z najstarszych rodzajów pizzy jest Marinara,składająca się z
pomidorów,
oregano,
czosnku,
oliwy z oliwek oraz
bazylii.Jej nazwa wywodzi się od żeglarzy i ludzi morza,którzy jedli ją wracając z połowów.Prawdopodobnie,podobną potrawę do pizzy podawali już starożytni Grecy.Były to płaskie
chleby posmarowane jedynie
oliwą,
czosnkiem i posypane
ziołami.Nazywane były przez nich plankuntos.Możliwe,że przejęli je jeszcze z kuchni babilońskiej. Z Grecji(500 p.n.e) rozpowszechniły się do starożytnego Rzymu.Pizzaiolo to określenie osoby robiącej pizze :)

Składniki na 1 cienką pizze:250g
mąki,5 g
soli,5 g świeżych
drożdży,168ml letniej
wody,
bułka tarta,dodatkowo:6 średnich
pieczarek,1 mała
cebula,1 mała
zielona papryka,
ser żółty,6 plasterków
salami,1 mały
pomidor,parę gałązek świeżego
tymianku,
Sos pomidorowy:3 łyżki
sosu pomidorowego,1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego,świeży
tymianek,ząbek
czosnku,
oliwa,
Sos czosnkowy:
natka pietruszki,ząbek
czosnku,
oliwa,

Wykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy
sól.
Wodę mieszamy z
drożdżami do rozpuszczenia i dodajemy do
mąki.Wszystko razem zagniatamy,formujemy kulę i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto przez 6 minut i odstawiamy na 30, w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.Po tym czasie delikatnie rozciągamy ciasto i formujemy okrąg.
Sos pomidorowy: Do
sosu pomidorowego z kartonika dodajemy łyżeczkę
oliwy i koncentratu.Doprawiamy
solą,
tymiankiem i wrzucamy zgnieciony ząbek
czosnku.Chwilę dusimy,aż powstanie gęsty sos.
Sos czosnkowy:
Czosnek przeciskamy przez praskę,dodajemy
oliwę i posiekana
natkę pietruszki.Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach,
pieczarki kroimy na plasterki i dusimy żeby puściły nadmiar
wody,
cebule kroimy w cienkie krążki,
paprykę w paski,z
pomidora usuwamy miąższ, a resztę kroimy na paseczki.

Na rozwałkowane ciasto nakładamy przygotowany wcześniej
sos pomidorowy,następnie
ser żółty,
pieczarki,
cebulę,
salami,
paprykę i
pomidory.Wszystko posypujemy obficie
tymiankiem,można również dodać całe gałązki. Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220C przez ok 20 minut. Gotowa pizze podajemy z
sosem czosnkowym i
wytrawnym czerwonym winem.


Smacznego!!!