Wykonanie


Też tak macie, że jak robicie pizzę zawsze jest problem z czym ma być, jeden woli z
salami, drugi z
krewetkami, trzeci tylko Margarita, ten z
oliwkami, tamten żeby tylko bez
oliwek, ten zielone ten że czarne.... i tak dalej ;-) I być tu mądry. U mnie jest podobnie, więc czasami robię pół na pół, na połowę ciasta składniki dla mnie , na drugą połówkę dla Połówki ;-)CIASTO NA PIZZE XXL:- 500 g
mąki typu 00 (włoska)- 5 g świeżych
drożdzy- 5 g
soli- 1/2 łyżeczka
cukru do zaczynu- 300 ml przegotowanej letniej
wody- 2 łyżki
oliwy z oliwekDo miski wsyp
mąkę, zrób wgłębienie, pokrusz
drożdże, dodaj
cukier trochę
wody. zmieszaj z częścią
mąki. Odczekaj aż zaczyn podwoi swoją objętość.Po tym czasie zagnieć ciasto ze wszystkimi składnikami. Powinno być puszyste i miękkie!Odstaw na 40 minut.
Potem uformuj blat, ułóż na blaszce lub na kamieniu do pizzy.
SOS POMIDOROWY:- puszka
pomidorów pelati- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka
miodu- 1 łyżeczka
octu winnego z
jabłek-
sól- 2 ząbki
czosnkuw/w zmiksuj w blenderze, sos gotowy do pieczenia pizzySKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEGO:-
sos pomidorowy,
ser-
młoda cebulka,
szynka - wysokiej jakośći, świeże
oregano,
pomidorki koktajloweSKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEJ:-
sos pomidorowy,
ser-
pomidorki koktajlowe,
krewetki koktajlowe,
ananas,
oregano świeżeNa blat ciasta wykładamy
sos pomidorowy, zaczynamy od środka blatu, robiąc łyżką coraz większe
okręgi. Na rozprowadzony
sos pomidorowy, wysypujemy starty na małych oczkach ulubiony
ser żółty. Na jedną połówkę wersja dla niego na drugą wersja dla niej!Hej!

Samczego!