Wykonanie
Bez żadnego powodu miałam dziś dzień z tych matyjaśnych. Chandra zimowa, brak słońca, cokolwiek to było - trzeba było to zwalczyć :) Choć zazwyczaj nie jem kolacji, to skusił mnie zapach
ziół i
czosnku, pulchniutkie ciasto, chrupiące cudownie ziarenka i ten genialny
dyniowo-
czosnkowo-
serowy mus.Tak że Kochani moi, na smutki i smuteczki polecam pieczenie !Zapach, smak i wygląd moim bułeczkom nadały jak zwykle niezastąpione ziarenka, gotowa mieszanka
Ziołowo mi ze sklepu Ziarenkowo . To pyszna kompozycja smakowa złożona ze
słonecznika,
sezamu,
siemienia lnianego i bogactwa
ziół:
rozmarynu,
mięty,
tymianku,
szałwii, cząbru,
oregano,
majeranku i
pietruszki.





Składniki na 6 dużych
bułek:2 szklanki
mąki pszennej20 g. świeżych
drożdży1-1,5 szklanki ciepłej
wody1 łyżka mieszanki
ziół prowansalskichkilka łyżek ziarenek
Ziołowo mi ze sklepu Ziarenkowo1 płaska łyżeczka
cukru0,7 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwyNadzienie:1 szklanka musu z pieczonej dyni, przepis tutaj1 ząbek
czosnkusól i
pieprz do smaku1 łyżeczka mieszanki
ziół prowansalskich0,5 łyżeczki
oliwy1 solidna łyżka tartego
parmezanu lub innego
twardego seraDodatkowo:
mleko do posmarowania
bułekziarenka
Ziołowo mi ze sklepu Ziarenkowo do posypania
bułekPrzygotowanie:
Drożdże ucieram z
cukrem,łyżeczką
mąki i odrobiną
wody na pastę konsystencji gęstej
śmietany, odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-15 minut, do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewam
mąkę, dodaję
oliwę,
sól,
zioła, ziarenka i wyrośnięty zaczyn
drożdżowy. Dolewam stopniowo
wodę, aż do momentu gdy powstanie elastyczne, miękkie ciasto. Wyrabiam je kilka minut, po czym znowu odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny.W tym czasie podgrzewam lekko
dynię, dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,
zioła prowansalskie i
oliwę, chwilę podduszam. Odstawiam do przestygnięcia, dodaję
parmezan.Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz, lekko podsypując
mąką. dzielę ciasto na 10 części, z każdej formuję wałeczek długości 20 cm. Każdy wałeczek skręcam i zwijam bułeczkę, jak na zdjęciu, tworząc miseczkę do której wkładam po łyżeczce nadzienia
dyniowego.Tak przygotowane
bułki odkładam na blachę wyłożoną papierem i zostawiam na kilka minut do napuszenia, po czym smaruję
mlekiem i posypuję ziarenkami. Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni C.Przepis autorski.





