ßßß Cookit - przepis na Bułki chlebowe (z czosnkiem i ziołami)

Bułki chlebowe (z czosnkiem i ziołami)

nazwa

Wykonanie

Nie wiem czemu chlebowe i nie zamierzam się zastanawiać, bo są tak pyszne, że jak dla mnie to nie ma to większego znaczenia... Przyniosła je ostatnio do pracy moja koleżanka i urzekły mnie bez reszty :-) Przepis pochodzi od jej mamy, a dziś swym zapachem bułeczki wypełniły moje mieszkanie :-) Są obłędne - nie dość, że niesamowicie pachną, to jeszcze są delikatne, puszyste z lekko chrupiącym spodem... spróbujcie sami...
SKŁADNIKI
Na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
25 g drożdży
1/4 szklanki zimnego mleka
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Na posypkę:
3 ząbki czosnku
1/2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki masła
szczypta soli
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże dokładnie mieszamy z mlekiem i cukrem, wlewamy do mąki, dodajemy wodę oliwę i sól i zagniatamy ciasto. Chociaż składniki bardzo szybko łączą się w całość, to wyrabiamy je przez 10 minut - dzięki temu bułki będą lekkie i puszyste. Odstawiamy na ok. 1 godzinę, by ciasto wyrosło.
Masło rozpuszczamy, zestawiamy z ognia, a następnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i solą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na 10 - 12 kawałków. Każdy z nich formujemy w wałek o średnicy ok. 1,5 cm, a następnie zawiązujemy w węzełek; jeden koniec wyciągamy do góry, a drugi podwijamy pod spód).
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką, smarujemy czosnkowo - ziołową posypką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 20 minut.
P.S.
Jeśli będziecie rozpuszczać masło klarowane to na 100% nie przypali się Wam ono, jeśli natomiast będziecie używać "normalnego" masła ;-) może się to niestety zdarzyć. Aby temu zapobiec dodajcie do masła 1 łyżeczkę oleju słonecznikowego lub rzepakowego - nie przypali się na pewno :-)
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2013/10/buki-chlebowe-z-czosnkiem-i-zioami.html