Wykonanie
Drożdżowe paluchy w formie ładnie wyglądających warkoczy to idealny dodatek do sałatek czy też przystawek. Sprawdzą się również jako odrębna przekąska podana z ulubionymi sosami. Paluchy
drożdżowe to nic innego jak tradycyjne ciasto na pizze z dodatkiem
ziół prowansalskich splecionych w formie warkoczy. W smaku delikatne, puszyste, a przy tym chrupiące i bardzo smaczne. Bardzo prosta przekąska, która zaspokoi niejedno podniebienie.
ciasto:25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
oliwy (lub
oleju)łyżka
cukrułyżeczka
solipłaska łyżka
ziół prowansalskichodrobina
mleka do posmarowaniaCiasto:
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej (nie gorącej, ani wrzącej!)
wody wraz z
cukrem i kopiatą łyżką
mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę,
sól,
olej oraz
zioła prowansalskie.Ciasto dobrze wyrabiamy. Następnie przekładamy do oprószonej
mąką miski i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny).
Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto formujemy w wałeczki grubości ok. 1-2 cm, a następnie z ciasta pleciemy "warkocze". Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia.Następnie każdego "palucha" smarujemy
mlekiem. Paluchy pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 4-7 minut (w zależności od wielkości) do lekkiego zrumienienia.