Wykonanie



Jakiś taki wyjałowiony kompletnie jestem. Potrzeba
pieczywka, a mi kompletnie brak pomysłów. Nie wiem co zrobić... Chleb? Jaki? Eeehhh... No i w końcu pomyślałem o takich zwykłych prostych pszennych bułkach. Okazało się to doskonałym pomysłem, bo wyszły naprawdę świetne! Takie puszyste i mięciutkie, idealne na śniadanie przy
kawie, takie długie kanapeczki z
wędliną, czy
serem. Albo z czym tam lubicie, tak naprawdę nadają się do wszystkiego. Albo można z nich zrobić hot-dogi! Właśnie mam taki
plan, że jak
będę wracał z pracy to kupię
parówki i będzie świetny obiad :)
Kurcze, właściwie to uwielbiam hot-dogi :)
Sałata, kawałek
sera, jakaś
cebula, trochę
keczupu, trochę
musztardy, oczywiście parówa i wychodzi z tego taka mega kanapa, że jemy jedną i odpadamy :) No i ślinka mi pociekła, motyla noga! Obowiązkowo jak z pracy
będę wracał to parę rzeczy na hot-dogi kupię :) A tymczasem podaję przepis na
bułki:525 g
mąki pszennej50 ml
wody
250 ml
mleka3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soli3 łyżeczki
cukru20 g
drożdży1 jako + odrobinę
mleka na glazuręNajpierw zrobimy zaczyn:
drożdże wkruszamy do kubka, wlewamy 50 ml
mleka i łyżkę
mąki. Mieszamy, mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce żeby podrosło.Resztę składników wrzucamy do dużej miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn i mieszamy około 20 minut. Ciasto powinno się zrobić idealnie sprężyste, w ogóle nie powinno przylegać do dłoni. Po 20 minutach wyrabiania przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Potem wyjmujemy na stolnicę, wyrabiamy przez chwilę żeby odpowietrzyć ciasto i dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na długi (dość długi) prostokąt i składamy w ten sposób, że najpierw krótsze boki składamy do środka, a
potem dłuższe boki, sklejamy i lekko rolujemy. I tak każdy kawałek. I odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie za blisko siebie, bo
bułki jeszcze sporo wyrosną. No i właśnie zostawiamy je do wyrośnięcia (pod szmatką) na kolejną godzinę.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni,
bułki dokładnie smarujemy rozbełtanym
jajkiem z odrobiną
mleka przy pomocy pędzelka i pieczemy około 25 minut - aż będą rumiane.Smacznego! :)A pomysł zaczerpnąłem z http://smakiaromaty.blogspot.com---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)