ßßß
Mo je drugie podejście do tego chleba. Za pierwszym razem źle odczytałam temperaturę pieczenia. Nie zauważyłam, że była podana w stopniach Fahrenheita, a nie Celsjusza. No cóż, zdarza się. Efekt był taki, że z zewnątrz chleb był bardzo spieczony, a w środku surowy. W smaku był dobry, więc postanowiłam zrobić go jeszcze raz. Tym razem się udało.Składnikimąka pszenna, 3 szklankisuche drożdże, 2 i 1/2 łyżeczkiciepła woda, 1 i 1/4 szklankisól, 2 łyżeczkicukier, 1 i 1/2 łyżeczkioliwa z oliwek, 2 łyżkidodatkowo: jajko + łyżka mlekaSposób przygotowania1. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę. Wrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, obsypać mąką, i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto ponownie delikatnie zarobić. Rozpłaszczyć i uformować sakiewkę. Czynność powtórzyć 2 razy. Górę dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Zrobić nacięcie ostrym, ząbkowanym nożem (do krojenia pieczywa).3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni CELSJUSZA :) na funkcji góra-dół przez 25-30 minut.