ßßß Cookit - przepis na Chleb włoski - Buszująca w kuchni

Chleb włoski - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Mo je drugie podejście do tego chleba. Za pierwszym razem źle odczytałam temperaturę pieczenia. Nie zauważyłam, że była podana w stopniach Fahrenheita, a nie Celsjusza. No cóż, zdarza się. Efekt był taki, że z zewnątrz chleb był bardzo spieczony, a w środku surowy. W smaku był dobry, więc postanowiłam zrobić go jeszcze raz. Tym razem się udało.
Składniki
mąka pszenna, 3 szklanki
suche drożdże, 2 i 1/2 łyżeczki
ciepła woda, 1 i 1/4 szklanki
sól, 2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
dodatkowo: jajko + łyżka mleka
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę. Wrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, obsypać mąką, i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2. Ciasto ponownie delikatnie zarobić. Rozpłaszczyć i uformować sakiewkę. Czynność powtórzyć 2 razy. Górę dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Zrobić nacięcie ostrym, ząbkowanym nożem (do krojenia pieczywa).
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni CELSJUSZA :) na funkcji góra-dół przez 25-30 minut.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/chleb-wloski