Wykonanie
Mo je drugie podejście do tego
chleba. Za pierwszym razem źle odczytałam temperaturę pieczenia. Nie zauważyłam, że była podana w stopniach Fahrenheita, a nie Celsjusza. No cóż, zdarza się. Efekt był taki, że z zewnątrz
chleb był bardzo spieczony, a w środku surowy. W smaku był dobry, więc postanowiłam zrobić go jeszcze raz. Tym razem się udało.Składniki
mąka pszenna, 3 szklankisuche
drożdże, 2 i 1/2 łyżeczkiciepła
woda, 1 i 1/4 szklanki
sól, 2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek, 2 łyżkidodatkowo:
jajko + łyżka
mlekaSposób przygotowania1. Wszystkie składniki połączyć w gładką masę. Wrabiać przez 10-15 minut. Przełożyć do miski, obsypać
mąką, i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto ponownie delikatnie zarobić. Rozpłaszczyć i uformować sakiewkę. Czynność powtórzyć 2
razy. Górę dokładnie zlepić i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut. Posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem. Zrobić nacięcie
ostrym, ząbkowanym nożem (do krojenia
pieczywa).3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni CELSJUSZA :) na funkcji góra-dół przez 25-30 minut.