ßßß
ŹródłoSkładniki na bułki:900 g mąki pszennej1/2 szklanki wody2 szklanki ciepłego mleka1,5 łyżki cukru2 łyżeczki soli3 łyżki oliwy z oliwek40 g świeżych drożdży1 jajko do posmarowaniaZ drożdży, łyżki mąki i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn, odstawić na 10 min. Do miski wsypać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć i odstawić na 60 min. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Rozpłaszczać dłonią na placuszek, formować podłużne bułeczki, zwijać w rulon i zlepiać wzdłuż złączenia. Układać bułki na wysmarowanej blaszce. Posmarować jajkiem i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 20 min.Po wystudzeniu przekroić bułkę, włożyć serdelka ( wcześniej podgrzanego), dodać kawałki pomidora, ogórka, posiekaną sałatę lodową. Polać ketchupem lub majonezem. Natychmiast podawać.Smacznego:)