Wykonanie
Pierogi to bardzo wdzięczna w przygotowywaniu potrawa, bo można je wypełnić właściwie wszystkim - myślę że tylko nasza własna wyobraźnia jest tu ograniczeniem :) Skoro tak, to nie sposób się nimi znudzić, w zależności od nastroju można zrobić je na słodko np. z
serem czy
truskawkami, na słono - z
kapustą i
grzybami, pikantnie - z
białym serem i
ziemniakami i oczywiście ze
szpinakiem,
pieczarkami czy
mięsem.Ja też robiłam np. ze słodką
marchewką,
boczkiem i wędzoną
śliwką - znajdziecie je tutaj . Dzisiejsze pierogi też do najbardziej typowych nie należą, bo mają nadzienie z pięknych czerwonych
buraczków i kremowego pęczaku, doprawionych słodką
cebulką,
czosnkiem i wyrazistym
tymiankiem.





Składniki na ok. 25 sztuk:2 szklanki
mąki orkiszowej0,5 szklanki
mąki pszennej + trochę do podsypywania1
żółtkoduża szczypta
soli1/5 szklanki
olejuok. 1/2 szklanki ciepłej
wodyNadzienie :3-4 średnie czerwone
buraczkiok. 3/4 szklanki ugotowanego pęczaku1 duża
czerwona cebula3 ząbki
czosnku1/4 łyżeczki suszonego
tymiankusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Buraczki gotuję do miękkości, obieram, ścieram na grubej tarce. Dodaje do nich ugotowany pęczak, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
tymianek. Na niewielkiej ilości
oleju smażę
cebulę pokrojoną w kostkę do momentu zeszklenia; dodaję ją do pozostałych składników. Mieszam, doprawiam
solą i
pieprzem.Do miski wsypuję
mąkę orkiszową, dodaję
sól,
żółtko,
olej i
wodę, łyżką łączę składniki ciasto, po czym dodaję
mąkę pszenną , przekładam ciasto na stolnicę i zagniatam aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto powinno być dość miękkie. Odstawiam je na pół godziny pod przykryciem.Z rozwałkowanego ciasta wykrawam kółka- u mnie o średnicy 9 cm, na środek każdego nakładam łyżeczkę nadzienia, sklejam mocno brzegi. Tak przygotowuje wszystkie pierogi. Wrzucam je do osolonego wrzątku i gotuję ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.Podaję np. smażone na rumiano ze szklaną
maślanki.Przepis autorski.



