ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni na zakwasie z maślanką

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z maślanką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb. Długo utrzymujący świeżość. Bez dodatku drożdży, na samym tylko zakwasie. Bardzo, bardzo smaczna propozycja. Przepis znaleziony na stronie Thermoprzepisy . Polecam baaaaardzo :)
Składniki:
250g aktywnego zakwasu żytniego
130g mąki żytniej
380g maki pszennej
250g maślanki
30g wody
1 łyżeczka miodu
szczypta pieprzu
15g soli
wykonanie thermomix:
Do naczynia wlać maślankę, wodę i miód. Wymieszać i podgrzewać 2 min/obr.2/temp.37 Następnie dodać pozostałe skłądniki i dobrze wyrobić ciasto. 5 min/obr interwał.
Zostawić w naczyniu na 30 min. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić 1 min/obr.interwał. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami blaszki (12x34) i zostawić na 7-8 godzin do wyrośnięcia. Wierzch można oprószyć mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 min w temp 240 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec kolejne 50 minut (jeśli będzie się zbytnio rumienił - przykryć folią aluminiową) .Warto na dolną półkę piekarnika wstawić blaszkę z wodą. Tak pieczony chleb ma bardziej miękką skórkę.
wykonanie tradycyjne:
Wodę i miód lekko (!) podgrzać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić bardzo dobrze gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie wyrobić raz jeszcze i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami blaszki (12x34) i zostawić na 7-8 godzin do wyrośnięcia. Wierzch można oprószyć mąką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 min w temp 240 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec kolejne 50 minut (jeśli będzie się zbytnio rumienił - przykryć folią aluminiową). Warto na dolną półkę piekarnika wstawić blaszkę z wodą. Tak pieczony chleb ma bardziej miękką skórkę.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/05/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-z.html