Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny
chleb. Długo utrzymujący świeżość. Bez dodatku
drożdży, na samym tylko zakwasie. Bardzo, bardzo smaczna propozycja. Przepis znaleziony na stronie Thermoprzepisy . Polecam baaaaardzo :)Składniki:250g aktywnego zakwasu żytniego130g
mąki żytniej380g
maki pszennej250g
maślanki30g
wody1 łyżeczka
mioduszczypta
pieprzu15g
soliwykonanie thermomix:Do naczynia wlać
maślankę,
wodę i
miód. Wymieszać i podgrzewać 2 min/obr.2/temp.37 Następnie dodać pozostałe skłądniki i dobrze wyrobić ciasto. 5 min/obr interwał.Zostawić w naczyniu na 30 min. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić 1 min/obr.interwał. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
mąką lub
otrębami blaszki (12x34) i zostawić na 7-8 godzin do wyrośnięcia. Wierzch można oprószyć
mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 min w temp 240 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec kolejne 50 minut (jeśli będzie się zbytnio rumienił - przykryć folią aluminiową) .Warto na dolną półkę piekarnika wstawić blaszkę z
wodą. Tak pieczony
chleb ma bardziej miękką skórkę.wykonanie tradycyjne:
Wodę i
miód lekko (!) podgrzać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić bardzo dobrze gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie wyrobić raz jeszcze i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
mąką lub
otrębami blaszki (12x34) i zostawić na 7-8 godzin do wyrośnięcia. Wierzch można oprószyć
mąką.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 min w temp 240 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec kolejne 50 minut (jeśli będzie się zbytnio rumienił - przykryć folią aluminiową). Warto na dolną półkę piekarnika wstawić blaszkę z
wodą. Tak pieczony
chleb ma bardziej miękką skórkę.Smacznego :)