Wykonanie
Duszone
żeberka to dla mnie równie klasyczny obiadowy smak, jak
bitki wieprzowe czy
karkówka w sosie . Wiem, że nie każdy za nimi przepada, często mają opinię zbyt tłustych. Jednak z
żeberkami jest tak, jak z
golonką - po prostu muszą
mieć sporo tłuszczu, by smakować tak świetnie, jak smakują :) Dobrze przyrządzone naprawdę mogą zachwycić.Dziś chcę pokazać Wam mój sposób na mięciutkie, rozpływające się w ustach
żeberka duszone z naprawdę dużą ilością
czosnku. Niech to Was jednak nie przestraszy, bo ostrość
czosnku w potrawie zależy od tego, kiedy się go dodaje - w mojej wersji
żeberek dodaję go prawie na początku duszenia, i tutaj
czosnek razem z
cebulą zmieniają się w gęsty, pyszny, aromatyczny i lekko słodkawy sos.


Składniki:1-1,5 kg
żeberek wieprzowych (paski)2-3 łyżki
mąki pszennej2-3 łyżki
olejudo 1,5 szklanki
wody1 duża
czerwona cebula1 duża główka
czosnku0,5 łyżeczki słodkiej mielonej
paprykikilka gałązek
tymiankusól,
pieprzPrzygotowanie:Umyte i osuszone
żeberka dzielę na równej wielkości kawałki, każdy lekko oprószam
mąką. Rozgrzewam
olej w głębokiej patelni, partiami smażę
żeberka lekko soląc je już na patelni- powinny być mocno rumiane. Zdejmuję
mięso z patelni i wrzucam na nią pokrojoną w kostkę
cebulę, przesmażam chwilę, by zdjąć smaki z patelni i by lekko zmiękła. Przekładam z powrotem podsmażone
mięso na patelnię, dodaję pokrojone w plasterki wszystkie ząbki
czosnku, dolewam 0,5 szklanki
wody, dodaję gałązki
tymianku i przykrywam pokrywką. Duszę na wolnym ogniu 60 do 90 minut (zależy od
mięsa, uduszone
żeberka powinny być niezwykle miękkie i delikatne), uzupełniając
wodę tak, by sięgała w czasie duszenia mniej więcej na ok. 1 cm od dna. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia dodaję
paprykę, doprawiam całość
solą i
pieprzem.