Uwielbiam makaron z sosem bolońskim. A co się stanie jeśli ten sos połączymy z kaszą jaglaną? Równie smaczne danie i do tego bardzo sycące. Danie, do którego często chce się wracać. Zapraszam na pierwsze polsko-włoskie połączenie smaków i zapewniam, że będzie ich więcej, bo kuchnia włoska zasługuje na uwagę. :)Składniki:- ugotowana kasza jaglana w dowolnej ilości- 1 papryka- 2 czerwone cebule- 5 ząbków czosnku- 400 g mielonego mięsa wołowego- passata pomidorowa (ok 700 g)- czerwone wino wytrawne (opcjonalnie)- woda- sól,- pieprz- tymianek- bazylia- papryka ostra- olejPrzygotowanie:1. Na rozgrzaną patelnię wylewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso mielone, aż zbrązowieje i trochę się przyrumieni.2. W maszynce do mielenia mielimy cebulę oraz paprykę. Można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - ja tak zrobiłem. Polecam, zwłaszcza cebulę. :)3. Czosnek przeciskamy przez praskę.4. Podsmażone mięso, startą cebulę oraz paprykę i czosnek łączymy ze sobą. Dodajemy 3/4 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez ok. 20 minut.5. Następnie dodajemy passatę oraz 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżeczki bazylii i 1 płaską łyżeczkę ostrej papryki i pół szklanki wina (opcjonalnie). Gotujemy przez następne 20 minut.6. Po 20-tu minutach przyprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną np. polewając kaszę sosem lub mieszając. :)