ßßß Cookit - przepis na Bakłażan po prowansalsku (dieta Dukana, faza II)

Bakłażan po prowansalsku (dieta Dukana, faza II)

nazwa

Wykonanie

Przepis na bakłażana po prowansalsku pochodzi z książki Dr. Pierra Dukana "nie potrafię schudnąć, 350 nowych przepisów". Potrawa jest bardzo aromatyczna i smakuje wyśmienicie pod warunkiem że koś lubi bakłażana.
Składniki:
1 bakłażan
1 pomidor
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól
pieprz
odrobina wody
Bakłażan, pomidor, czosnek i cebulka.......................................................................
Bakłażana i pomidora umyć i pokroić w kostkę. Czosnek oraz cebulę obrać i posiekać. Cebulę zeszklić z odrobiną wody. Do cebuli dodać bakłażana i przyrumienić go na mocnym ogniu, po chwili zmniejszyć ogień.
Cebula i bakłażan na patelni........................................................................
Do podsmażonego bakłażana dodać, pomidora, czosnek, bazylię oraz tymianek.
Z resztą składników.............................................................................................
Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut. Smacznego !!!
Bakłażan po prowansalsku.............................................
I jeszcze z bliska...........................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2010/08/Baklazan-po-prowansalsku-dieta-Dukana-faza-II.html