Wykonanie
Przepis na
bakłażana po prowansalsku pochodzi z książki Dr. Pierra Dukana "nie potrafię schudnąć, 350 nowych przepisów". Potrawa jest bardzo aromatyczna i smakuje wyśmienicie pod warunkiem że koś lubi
bakłażana.Składniki:1
bakłażan1
pomidor1
czerwona cebula1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka suszonej
bazyliisólpieprzodrobina
wodyBakłażan,
pomidor,
czosnek i
cebulka.......................................................................
Bakłażana i
pomidora umyć i pokroić w kostkę.
Czosnek oraz
cebulę obrać i posiekać.
Cebulę zeszklić z odrobiną
wody. Do
cebuli dodać
bakłażana i przyrumienić go na mocnym ogniu, po chwili zmniejszyć ogień.
Cebula i
bakłażan na patelni........................................................................Do podsmażonego
bakłażana dodać,
pomidora,
czosnek,
bazylię oraz
tymianek.
Z resztą składników.............................................................................................Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić
solą i
pieprzem. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut. Smacznego !!!
Bakłażan po prowansalsku.............................................
I jeszcze z bliska...........................................................