Wykonanie
Te pierogi ogólnie rzecz biorąc są lekkie - z nadzieniem z
czerwonej soczewicy doprawionej
cebulką i
czosnkiem, a samo ciasto jest przygotowane z dodatkiem
masła, co sprawia że są miękkie i delikatne. Podałam je polane
cebulką i posypane
koperkiem, do tego tylko szklanka
maślanki i pyszny, tani obiad gotowy :)

Składniki na ok. 50 sztuk :3 szklanki
mąki pszennej1
żółtko50 g. miękkiego
masładuża szczypta
soliciepła
woda (ilość wg potrzeby)Farsz :2 szklanki
czerwonej soczewicy2 duże
cebule3 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku3 łyżki
olejuPrzygotowanie :
Soczewicę gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym ją dokładnie odcedzam.
Cebule posiekane w kostkę smażę na
oleju do zeszklenia, dodaje do
soczewicy, dodaję posiekany drobno
czosnek, doprawiam do smaku. Mieszam dokładnie całą masę.Ciasto: Ze składników zagniatam elastyczne, miękkie ciasto, rozwałkowuję je na cienki placek, wykrajam szklanką kółka. Na każde nakładam łyżeczkę farszu i sklejam mocno oba brzegi. Wrzucam na osolony wrzątek, gotuję 3 min uty od wypłynięcia. Podaję okraszone podsmażoną na
oleju cebulką.

