Wykonanie

Uwielbiam ruskie pierogi. Przepis na nie pojawił się już tutaj, ale dzisiejsza propozycja wzbogacona jest dodatkowo o
miętę. Przepis na farsz wypatrzyłam na blogu " Kulinarne Szaleństwa
Margarytki " a cisto to takie które już pojawiało się na blogu np. tutaj . Polecam baaaardzo :)Składniki na farsz:1 kg
ziemniaków (ugotowanych)350g
białego sera3 duże
cebule2 łyżki klarowanego
masłasól,
pieprz2 łyżeczki posiekanej świeżej
mięty (lub 1 łyżeczka suszonej roztartej w moździerzu)
Cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto.
Ziemniaki oraz
ser przecisnąć przez praskę, dodać
miętę,
przyprawy,
masło oraz
cebulę. Dobrze wymieszać i doprawić.Składniki na ciasto:400g
mąki pszennej2 łyżki
oleju1
żółtko1 szczypta
soli1/2 szkl. ciepłej
wodySkładniki na ciasto dobrze wyrobić. Jeśli jest zbyt twarde dodać trochę
wody. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego nakładać farsz i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem
oleju. Gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Podawać z podsmażaną
cebulką. W dniu następnym pierogi można podsmażyć na patelni.Smacznego :)

