Wykonanie
            
Uwielbiam ruskie pierogi. Przepis na nie pojawił się już tutaj, ale dzisiejsza propozycja wzbogacona jest dodatkowo o 
miętę. Przepis na farsz wypatrzyłam na blogu " Kulinarne Szaleństwa 
Margarytki " a cisto to takie które już pojawiało się na blogu np. tutaj . Polecam baaaardzo :)Składniki na farsz:1 kg 
ziemniaków (ugotowanych)350g 
białego sera3 duże 
cebule2 łyżki klarowanego 
masłasól, 
pieprz2 łyżeczki posiekanej świeżej 
mięty (lub 1 łyżeczka suszonej roztartej w moździerzu)
Cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto. 
Ziemniaki oraz 
ser przecisnąć przez praskę, dodać 
miętę, 
przyprawy, 
masło oraz 
cebulę. Dobrze wymieszać i doprawić.Składniki na ciasto:400g 
mąki pszennej2 łyżki 
oleju1 
żółtko1 szczypta 
soli1/2 szkl. ciepłej 
wodySkładniki na ciasto dobrze wyrobić. Jeśli jest zbyt twarde dodać trochę 
wody. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego nakładać farsz i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem 
oleju. Gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Podawać z podsmażaną 
cebulką. W dniu następnym pierogi można podsmażyć na patelni.Smacznego :)


