Wykonanie
Przepis na ciasto na pierogi możecie znaleźć tutaj, przypomnę jednak potrzebne składniki:» 450g przesianej
mąki pszennej,» około 300ml gorącej
wody,» 50g
masła,» szczypta
soli.Do przygotowania farszu na pierogi potrzebne będą:» ugotowane
ziemniaki 250g,»
ser biały półtłusty 250g,» 1 duża
cebula,»
sól i
pieprz do smaku.1.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
Cebulkę podsmażam na niewielkiej ilości
oleju do momentu, aż uzyska kolor złocisty, pod koniec smażenia lekko ją
solę.2. Ugotowane
ziemniaki bardzo dokładnie ubijam tłuczkiem (można przepuścić przez maszynkę do
mięsa) i czekam aż ostygną.3. Do ostudzonych
ziemniaków dodaję
biały ser, który wcześniej rozgniatam widelcem oraz podsmażoną
cebulkę. Wszystko mieszam ze sobą w dużej misce za pomocą tłuczka do
ziemniaków :-)4. Farsz doprawiam
solą i
pieprzem cały czas mieszając oraz co jakiś czas sprawdzając smak.5. Z podanych składników wyrabiam ciasto, które wałkuję na grubość około 2-3 mm. Z ciasta wycinam kółeczka, na które nakładam farsz a następnie formuję pierogi.Pierogi gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny
oleju (żeby się nie sklejały) do momentu, aż zaczną wypływać na powierzchnię.Życzę smacznego!